12/08/2024 door Corry de Vries 0 Opmerkingen
Eczeem: pak het van binnenuit aan!
Eczeem is een vervelende en soms hardnekkige aandoening. Meestal wordt als eerst een crème of zalf op de aangedane plek gesmeerd. Maar helaas werkt dat vaak maar kort verlichtend en soms helpt het helemaal niet. Wist je dat je eczeem ook heel goed van binnenuit kan behandelen?! Vaak met veel beter resultaat! In deze blog lees je meer:
Eczeem is een vervelende aandoening die jeuk, roodheid en pijn kan veroorzaken. Vaak is het erg hardnekkig of komt het met regelmaat toch weer terug. Het eerste wat men vaak doet is een crème of zalf op de aangedane plek smeren. Meestal geeft dit een lichte verlichting en soms helpt het helemaal niet. In deze blog lees je meer over wat eczeem is en hoe je van binnenuit eczeem kan behandelen voor een beter en blijvend resultaat.
Wat is eczeem?
Eczeem is een pijnlijke en vervelende aandoening. Symptomen zijn onder andere jeuk, rode uitslag en een droge schrale huid. Er zijn verschillende soorten eczeem. De meest bekende soorten eczeem zijn atopisch eczeem en contacteczeem. Atopisch eczeem is meestal erfelijk en uit zich vooral uit in de knieholten en elleboogplooien. Het ontstaat van binnenuit. Contacteczeem ontstaat door met het allergeen in aanraking te komen, zoals een nikkelallergie.
Wat is de oorzaak van eczeem?
Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van eczeem. Atopisch eczeem wordt veroorzaakt door een complexe interactie van genen en omgevingsfactoren waarbij het immuunsysteem betrokken is.
Contacteczeem ontstaat door het veelvuldig in contact komen met een irriterende stof (irritatief contacteczeem) of een stof waarvoor je allergisch bent zoals nikkel (allergisch contacteczeem).
De kans op het ontwikkelen van eczeem is groot wanneer één of beide ouders atopisch zijn (allergisch of gevoelig reageren op een niet levensbedreigende stof). Hierbij kan een bepaalde genmutatie in de huidcellen ervoor zorgen dat de huidbarrière verstoord raakt.
Bepaalde prikkels en stoffen uit de omgeving zorgen voor een overgevoelige reactie van de huid. Deze reactie kan een erfelijke component hebben, maar dat hoeft niet. De huid reageert bijvoorbeeld op warmte, transpiratie, droge lucht, wol of acryl, bepaalde voedingsmiddelen, huisstofmijt, zeep of chemicaliën in schoonmaakmiddelen. Ook kunnen er bepaalde factoren zijn die de kans op het ontstaan van eczeem kunnen vergroten.
Wat heeft je huidbarrière te maken met eczeem?
Een verstoorde huidbarrière zorgt ervoor dat de huid meer vocht verliest en uitdroogt. Daardoor is de huid minder goed beschermd en vatbaarder voor irriterende stoffen en allergenen. Deze kunnen de huid binnendringen waarna ontsteking en een overactieve immuunrespons volgt. Het immuunsysteem ziet de onschuldige stof als indringer en reageert hier overdreven op. Stoffen als histamine komen vrij en zijn verantwoordelijk voor de typische eczeemklachten.
En je darmmicrobioom? Speelt die ook een rol?
Een evenwichtig darmmicrobioom is ook van belang voor een gezonde huid. Mensen met constitutioneel eczeem hebben een lagere diversiteit van goede darmbacteriën en een grotere doorlaatbaarheid van de darm.
Goede darmbacteriën zoals Bifidobacterium en Lactobacillus hebben een beschermende werking bij ontstekingsziekten van de huid waaronder eczeem. Bifidobacterium bacteriën produceren korteketenvetzuren als butyraat die een gunstig effect hebben op de huidbarrière door het verminderen van ontstekingsfactoren.
Voedselallergie en eczeem
Ook een voedselallergie kan de boosdoener zijn van huiduitslag. Vooral voedingsmiddelen als tarwe (gluten), zuivel (koemelk), eieren, pinda’s, soja, vis of schaal- en schelpdieren zijn bekende triggers van ontstekingen van de huid. Maar ook bepaalde soorten fruit en noten kunnen een reactie uitlokken. Op welk voedingsmiddel je precies reageert is persoonsgebonden.
De oorzaken van eczeem is dus complex en multifactorieel, maar voeding kan een belangrijke rol spelen.
Sommige voedingsmiddelen kunnen eczeem-opvlammingen triggeren, terwijl andere juist de huidgezondheid verbeteren.
Wat kun je beter niet eten?
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen een rol spelen in de verergering van eczeemklachten.
- Bewerkte en geraffineerde voeding: voedseladditieven en zoetstoffen kunnen bijdragen aan het ontstaan van eczeem.
- Omega 6-vetzuren: een teveel aan omega 6, in combinatie met een tekort aan omega 3, kan ontstekingen bevorderen.
- Nachtschade groenten: tomaten, paprika, aubergine en witte aardappelen bevatten solanine, een stof die eczeemklachten kan verergeren.
- Histaminerijke voeding: voedingsmiddelen zoals varkensvlees, kaas en chocolade bevatten histamine die jeuk en huiduitslag kan veroorzaken.
Wat kun je beter wel eten?
De juiste voeding kan eczeemklachten helpen verlichten. Let wel op eventuele intoleranties en allergieën.
- Verse en onbewerkte voeding: zo krijg je de juiste voedingsstoffen binnen en vermijd je ongezonde stoffen.
- Probiotische voeding en vezels: een gezonde darmflora heeft een beschermend effect bij ontstekingsziekten van de huid.
- De juiste vetzuren: GLA- en omega 3-vetzuren remmen ontstekingen en herstellen een verstoorde huidbarrière.
- Anthocyaninen: deze kleurstoffen in blauwe bessen, bramen, kersen en rode kool verminderen de ontstekingsactiviteit in de huid.
Invloed van stress op eczeem
Mensen die last hebben van eczeem, kunnen in tijden van stress veel meer klachten krijgen. Het is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met het stresshormoon cortisol. Sommige mensen ervaren zo veel stress dat het lichaam voortdurend in een stressreactie blijft. Door het continue hoge cortisolgehalte wordt het immuunsysteem onderdrukt en nemen laaggradige ontstekingen toe, met mogelijk eczeem als gevolg.
Daarnaast kunnen hoge cortisolwaardes ook de slaap verstoren doordat het de aanmaak van het nachthormoon melatonine remt. Dit terwijl een goede nachtrust juist essentieel is voor het herstel van de huid. Zorg dat je erachter komt wat bij jou de grote veroorzakers van stress zijn en kijk of je deze kan elimineren. Als je geen invloed hebt op deze factoren kijk dan wat hetgeen is wat je hierin kan accepteren. Ademhalingsoefeningen, yoga of meditatie kunnen helpen om de hoeveelheid cortisol in jouw lichaam omlaag te brengen.
Voor vragen en persoonlijk advies kun je het beste langs komen in de winkel.
Deze blog is puur ter informatie en geen vervanging van een arts of specialist.
Bron: Stichting Ortho Health Foundation
Opmerkingen
Schrijf een reactie