Enzymen en spijsvertering

Heb jij af en toe last van een opgeblazen gevoel? Regelmatig buikpijn? Of ben jij de laatste tijd erg vermoeid en snap jij niet waarom? Lees dan vooral verder:

 

Een gezonde spijsvertering is essentieel voor onze gezondheid. En voor een goede spijsvertering zijn spijsverteringsenzymen nodig. In deze blog lees je wat je spijsvertering is en waarom je enzymen nodig hebt voor een goede spijsvertering. Welke klachten er zijn als je te weinig enzymen aanmaakt en wat je er aan kan doen!

 

Wat is je spijsvertering?
 
Elke hap die je neemt, maakt vanaf je mond een tocht van ongeveer acht meter. Voordat je hap in het toilet belandt, zijn er maar liefst acht verschillende organen nodig die meehelpen om van je voeding poep te maken. 

 

De slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en het microbioom halen voedingsstoffen uit je eten. Wat je lichaam niet kan gebruiken, houdt je spijsvertering apart. Dat vormt later je ontlasting. 

 

De alvleesklier en lever maken spijsverteringssappen die je eten helpen verteren. De galblaas dient als opslagplaats van gal. In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.

 

Wat zijn spijsverteringsenzymen?

 

Voor een goede spijsvertering zijn spijsverteringsenzymen nodig. Spijsverteringsenzymen zorgen onder meer voor een optimale vertering van voedingsstoffen, voor de opname van vetoplosbare vitaminen en ook voor het verminderen van belastende substanties in het spijsverteringskanaal.

 

Je kan het zo zien; enzymen knippen in ons lichaam voedsel in hapklare brokken voor de darmen.

 

Welke klachten kun je ervaren als je een tekort hebt aan spijsverteringsenzymen?

 

Bij een tekort aan spijsverteringsenzymen kunnen spijsverteringsklachten ontstaan zoals een opgeblazen gevoel, flatulentie, buikpijn, stoelgangproblemen, vermoeidheid en andere aspecifieke klachten. 

 

Welke spijsverteringsenzymen zijn er?

 

Er zijn veel verschillende enzymen betrokken bij de spijsvertering, maar de drie belangrijkste zijn:

  • amylase – zet koolhydraten om ​​in suikers
  • protease – zet eiwitten om in aminozuren
  • lipase – zet vetten (lipiden) om in vetzuren en glycerol

 

Tips om je spijsvertering te ondersteunen

 

  • Kauw
    Goed kauwen is heel belangrijk. Het ondersteunt je spijsvertering, zorgt voor een stabiel darmmilieu en draagt zo bij aan een gezond energiepeil. Kauw je eten bij elke hap net zo lang totdat je een vloeibare brij in je mond hebt.
  • Gefermteerde producten
    Met gefermenteerde producten leg je de basis voor een gezonde spijsvertering. Fermentatie is een langzaam afbraakproces van organische stoffen door micro-organismen als bacteriën, gisten en schimmels. Producten waar je aan kan denken zijn zuurkool, kimchi, gefermenteerde groentesappen, kefir of kombucha.

  • Enzymen in suppletie
    Eventueel kun je enzymen in supplementvorm nemen. Suppletie van verschillende spijsverteringsenzymen kan uitkomst bieden bij mensen die spijsverteringsklachten hebben als gevolg van een verminderde aanmaak of aanvoer door bijvoorbeeld eenzijdige voeding of met onderliggende aandoeningen, zoals exocriene pancreasinsufficiëntie bij chronische pancreatitis, taaislijmziekte, diabetes, en bij voedselintolerantie en -allergieën (onder andere prikkelbare darmsyndroom, glutensensitiviteit en lactose-intolerantie)

  • Bitterstoffen
    Bitterstoffen stimuleren de lever om gal aan te maken. Bovendien hebben ze een prebiotisch werking en remmen ze ‘snaaihonger’. Zet slasoorten zoals witlof, rode sla, paardenbloem en rucola op je menu, maar ook bittere groenten als artisjokken en mierikswortel. Paardenbloemthee is ook goed voor je spijsvertering. Deze kun je combineren met ontgiftende brandnetelthee.

 

Heb jij spijsverteringsklachten en denk jij er aan dat enzymen jou kunnen helpen? Kom gerust langs voor deskundig advies.

 

Deze blog is puur ter informatie en geen vervanging van een specialist of arts. Bij klachten overleg altijd eerst met een specialist.

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00