07/10/2024 door Corry de Vries 0 Opmerkingen
Help de weerstand
De dagen worden zo langzamerhand korter en kouder. De natuur verandert in een kleurrijk spektakel! Voor veel mensen is de herfst het favoriete jaargetij. Maar de herfst vraagt ook weer het nodige van onze weerstand. In deze blog lees je meer over hoe je jouw weerstand een handje kan helpen!
Wist je dat het immuunsysteem zich in het hele lichaam bevindt?!
Het najaar is bij uitstek de tijd waarin weerstandproblemen zoals griep, verkoudheid en bijholteontstekingen toenemen. De meeste ziekte meldingen zijn dan ook in de herfstseizoen.
Maar ook andere klachten zoals gewrichtspijn en neerslachtigheid komen in dit jaargetij meer voor. Wat in verband wordt gebracht met de afname van het aantal zonuren en de overgang naar koeler en vochtiger weer.
Het doel van je immuunsysteem en waar zit het immuunsysteem dan?
Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen interne en externe ziekteverwekkers. Elk mens heeft een immuunsysteem en het bevindt zich door het gehele lijf, onder andere in je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel. De onderdelen van het immuunsysteem communiceren nauw met elkaar met als doel om bedreigingen voor het lichaam snel onschadelijk te maken.
Het immuunsysteem is continu aan het werk. Dit merk je pas wanneer er een infectie ontstaat. Dan krijg je klachten zoals koorts, hoofdpijn of roodheid bij een ontstoken wond. Om deze klachten tegen te gaan moet het immuunsysteem je beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen waaronder:
- Bacteriën.
- Virussen.
- Schimmels.
- Parasieten.
Weerstand begint in de darmen!
Het immuunsysteem is in het hele lichaam aanwezig, met de darmen als centrum. Daar zijn maar liefst 80% van alle afweercellen actief! Het darmslijmvlies heeft hier een belangrijke barrièrefunctie; het zorgt ervoor dat schadelijke stoffen, zoals virussen en bacteriën, het lichaam niet kunnen binnendringen.
Voor ondersteuning van het immuunsysteem is het dus belangrijk om goed voor het darmslijmvlies te zorgen. Een gezonde leefstijl en volwaardige voeding hebben een positieve invloed. Denk hierbij aan voldoende groenten (liefst 400 gram per dag), volle granen, eiwitten en gezonde vetten zoals vette vis, avocado, zaden en noten.
GLA kan worden ingezet als herstel van het darmslijmvlies. GLA is een omega-6 vetzuur die helpt om ontstekingen in het lichaam te remmen en slijmvliezen te herstellen.
Probiotica. Van nature bevatten de darmen een microbioom van bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Binnen het microbioom zijn de 'goede' bacteriën, de probiotica, betrokken bij het immuunsysteem en de barrièrefunctie van het darmslijmvlies. Deze bacteriën helpen om het slijmvlies te beschermen tegen schadelijke stoffen en stimuleren de groei van nieuwe darmcellen.
Tip! Combineer inname van GLA en probiotica met een multivitamine voor een beter opname van de voedingstoffen!
Welke voedingssupplementen ondersteunen jouw weerstand?
Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand en ondersteunt het immuunsysteem.
Deze vitamine staat ook wel bekend als de ‘zonnevitamine’. Het is een vetoplosbare vitamine en één van de weinige vitamines die je lichaam zelf aanmaakt. Het wordt in de huid gevormd onder invloed van uv -straling. Hoe meer zon op de onbedekte huid schijnt, hoe meer vitamine D wordt aangemaakt.
Extra inname van vitamine D kan de kans op luchtweginfecties met 70% verkleinen!
Zink is een essentieel mineraal voor het immuunsysteem. Zink is een mineraal dat betrokken is bij vele processen in je lichaam. Zo speelt zink onder andere een belangrijke rol speelt in de strijd tegen ziekten en infecties. Het zorgt mede voor een goede weerstand en is essentieel voor de normale werking van je immuunsysteem.
Zink komt in kleine hoeveelheden in veel verschillende soorten voedingsmiddelen voor. Zo zit er o.a. zink in schaal- en schelpdieren, vlees en kaas, maar ook in plantaardige voeding zoals noten en graanproducten.
Vitamine C werkt in je lichaam als antioxidant en is belangrijk voor je weerstand. Meestal wordt vitamine C ingezet als de eerste verkoudheids- of griepverschijnselen zich voordoen. Dit zou eigenlijk eerder moeten. Door vitamine C preventief in te zetten kan het immuunsysteem worden versterkt! Vitamine C zorgt ervoor dat de witte bloedcellen (Taken van de witte bloedcellen zijn o.a. het lichaam verdedigen tegen infecties) beter hun werk doen.
Kruiden en weerstand
Als een verkoudheid of griep toch toe dreigen te slaan worden er vanuit de natuurgeneeskunde verschillende kruiden aangeraden;
Echinacea is het kruid wat vaak wordt ingezet op het moment dat de virus toeslaat. Het zorgt namelijk voor aanmaak en activiteit van de witte bloedcellen. Hierdoor kan het de duur van een verkoudheid helpen verkorten.
Vlierbes Heel wat wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat vlierbessen de immuniteit van ons lichaam kunnen verbeteren. De besjes bevatten aminozuren, flavonoïden zoals rutine maar ook specifieke eiwitten en vitamines A, B en C. Uit verschillende onderzoeken is ook gebleken dat vlierbes de symptomen van infecties aan de bovenste luchtwegen substantieel vermindert.
Zoals hierboven uiteengezet, zijn er vele nutriënten die kunnen helpen om de weerstand te verhogen. En omdat geen mens hetzelfde is kun je het beste voor persoonlijk advies langs komen in de winkel.
Opmerkingen
Schrijf een reactie