Is het ook zo druk in jouw hoofd?!

Het is vaak druk in ons hoofd: alsmaar denken, malen en piekeren. Wist je dat wij per dag ongeveer 60.000 gedachten hebben! Slaap niet mee gerekend. Best veel hé! Hoe zorg je nou voor meer rust in je hoofd? In deze blog lees je tips;

 

Druk, druk en nog eens druk. En dan wel in je hoofd! Gemiddeld heeft een persoon 60.000 gedachten per dag! Slaap niet mee gerekend. Omgerekend heb je dus iedere 1,5 seconde een gedachte (waardoor het bijna nooit stil is)! 

 

Wist je ook dat ruim 70% van deze gedachten, negatief zijn?! En… 98% is ook nog eens terugkerend! Je gedachten bepalen dus hoe jij je over het algemeen voelt. Dit kan invloed hebben op jouw welzijn en gezondheid.

 

Kunnen wij negatieve gedachten ook omkeren? En hoe doe je dat? 

 

Wat zijn gedachten?

 

Volgens Wikipedia zijn gedachten: Een denkbeeld binnen het bewustzijn. Een gedachte is een moment in het almaar doorgaande denken. 

 

Een gedachte kan zonder aanleiding opkomen, of voortkomen uit andere gedachten - de ene gedachte leidt tot een andere. Een gedachte kan worden opgeroepen door waarnemingen - een beeld, geur of geluid. Wanneer bewust wordt nagedacht, wordt gezocht naar een logica of zin in datgene waarover wordt nagedacht. Emoties, gevoelens kunnen gedachten oproepen als reactie.

 

Waar komen negatieve gevoelens vandaan?

 

Vaak komen negatieve gedachten voort uit onzekerheid, angst en een laag zelfbeeld. Dat kan gebeuren als je jezelf te veel vergelijkt met anderen. Ook nare ervaringen uit het verleden, zoals afwijzing, kunnen ervoor zorgen dat je minder vertrouwen in jezelf hebt.

 

Hoe vaker je negatief denkt, hoe moeilijker het is om negatieve gedachten te veranderen. Het is normaal dat je af en toe negatieve gedachten hebt, vooral als je gestrest bent. Zelfs superpositieve mensen kunnen er last van hebben. Maar niet iedereen laat zich erdoor meeslepen. Het wordt een probleem als je in een negatieve spiraal terechtkomt. 

 

Oorzaak negatieve gedachten 

 

Negatieve gedachten kunnen om allerlei redenen ontstaan. Het is belangrijk om te weten waar ze vandaan komen, zodat je er beter mee om kan gaan. 

 

Als negatieve gedachten blijven hangen, ga je steeds negatiever over jezelf denken, wat je zelfvertrouwen aantast en faalangst kan veroorzaken. Die nare gedachten kunnen nog erger worden en zich diep in je vastzetten, waardoor je nog meer negatieve gedachten krijgt. De somberheid kan dan zelfs overgaan in een depressie. 

 

Gedachten loslaten 

 

Hoe mooi klinkt dat! Als dat zou kunnen, hoor ik je zeggen. Maar hoe! Nou de eerste stap om van je negatieve gedachten af te komen, is je ervan bewust worden! 

 

Negatief denken gaat vaak ongemerkt, dus het is belangrijk dat je het opmerkt. Begin negatieve gedachten te herkennen door elke keer op te schrijven wat je precies denkt als je merkt dat je negatieve gedachten hebt. Zodra je je denkpatronen herkent, kan je beslissen of het reële gedachten zijn en ze proberen om te buigen door er neutrale of positieve gedachten tegenover te zetten. 

 

Hieronder enkele tips die jouw kunnen helpen orde te scheppen in jouw gedachten:

 

  • Rust. Als je de hele dag van hot naar her rent, krijgt je hoofd geen tijd om tot rust te komen. Denk je nu: ‘maar daar heb ik toch helemaal geen tijd voor, ik moet nog zoveel doen’? Dan heb je het waarschijnlijk alleen maar harder nodig! 
  • Zeg vaker nee! Je eigen grenzen aangeven is erg belangrijk. Natuurlijk is het goed om er voor een andere te zijn. Maar dit kan je alleen maar goed doen, als je ook goed voor jezelf bent!
  • Uit je hoofd, in je lijf! Ga bewegen. Sporten is niet alleen goed voor ons fysieke welzijn, maar ook voor ons mentale welzijn. Tijdens lichaamsbeweging komen er namelijk endorfine vrij: deze stofjes vergroten je geluksgevoel en werken stress verlagend.
  • Stop met moeten! As er één woord is dat we vaak gebruiken, dan is het wel ‘moeten’. Maar wist je dat al dat moeten je leven niet leuker maakt? Door tegen jezelf te zeggen dat je iets moet, geef je het een negatieve lading. 

 

Kruiden*1 die rust kunnen geven in de chaos.

 

Als je de natuur in gaat kan dat als een natuurlijke stress verlagend werken. Ook verschillende planten en kruiden hebben van nature een rustgevende werking op je geest. 

 

Zoek hulp als de negatieve gedachten je leven bepalen! Een psycholoog kan je op verschillende manieren helpen en ondersteunen bij het omgaan met negatieve gedachten. 

 

  • Citroenmelisse is één van de meest gebruikte rustgevende kruiden. Citroenmelisse werkt goed bij nervositeit, depressie, slapeloosheid of nerveuze hoofdpijn. Het heeft namelijk een kalmerende werking. Hierdoor werkt het ook bij spanning, prikkelbaarheid, nervositeit en stress.
  • De Passiflora incarnata is een wondermooie bloem en wordt al meer dan 200 jaar gebruikt als rustgevend middel. Passiflora kalmeert en ontspant zonder dat het verslavend werkt of een suf gevoel veroorzaakt. Ideaal eigenlijk als je last hebt van examenstress of plankenkoorts. Het neemt de spanning namelijk snel weg!
  • De milde kalmerende kwaliteiten van Valeriana officinalis zitten in de wortels en wortelstokken. Valeriaan wordt al duizenden jaren gebruikt als een middel tegen slapeloosheid, angstaanvallen en nervositeit.*2
  • L-theanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in theebladeren. Het geeft thee zijn karakteristieke smaak. Het heeft een kalmerend effect op de geest en kan helpen om stress en angst te verminderen.

 

Meer rust in je hoofd? Geef jezelf tijd!


Rust in je hoofd creëren is niet iets wat je van de ene op de andere dag doet, het kost tijd. Start dus niet met alles tegelijkertijd, maar begin met de stap die jou het meest aanspreekt of het meest passend voelt. Wil je advies over kruiden? Kom dan gerust langs in de winkel voor deskundig advies.

 

*1 Kruidenmiddelen kunnen een wisselwerking hebben met medicijnen. Overleg voor gebruik altijd met je voorschrijver.

*2 Als je leverproblemen hebt of vaak alcohol drinkt, kan je beter geen valeriaan gebruiken: deze combineren niet goed met elkaar!

 

Deze blog is puur ter informatie. Het is geen vervanging van een arts of specialist. Lukt het je niet om meer rust in je hoofd te krijgen? Een psycholoog kan je op verschillende manieren helpen en ondersteunen bij het omgaan met negatieve gedachten. 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00