19/08/2024 door Corry de Vries 0 Opmerkingen
Luister naar je lichaam!
Luister jij wel naar de signalen die jouw lichaam geeft? Of ben je iemand die de talloze seintjes die je lijf je op een dag geeft negeert?
In deze blog lees je welke alarmbellen van je lichaam beter niet kunt negeren!
De meeste signalen die je lichaam geeft zijn onschuldig. Maar er zijn óók alarmbellen die je beter niet kunt negeren. Daar waar je hoofd een beperkt overzicht heeft, heeft jouw lijf het totale plaatje. Ze laat je voelen wat goed is voor jou, wat schadelijk is en wanneer er echt iets loos is en je moet ingrijpen.
Die vervelende hoofdpijn, dat opgeblazen gevoel waardoor je het liefst de knoop van je broek wil losmaken of die slopende vermoeidheid die dagelijks de kop opsteekt…
Het zijn allemaal signalen. Signalen dat er iets niet optimaal verloopt in je lichaam. De meeste klachten verdwijnen meestal ook naar een tijdje. Maar als dat niet zo is, is het misschien toch tijd om naar je lichaam te luisteren!
Maar ook acute klachten, klachten waar je nooit last van hebt. Zijn klachten die je vaak serieus moet nemen. Ze zijn zorgwekkender dan klachten die zich over een langere periode ontwikkelen.
Vaak hebben we geen tijd om naar signalen te kijken. Laat staan er iets aan te doen. Een keer naar de huisarts à la, maar ook dat doe je alleen als het echt nodig is, toch?
Vaak leren we te leven met klachten. Zo van dat ben ik, ach dat komt wel vaker voor, ik weet niet anders....
De vraag is: hoelang blijf jij de signalen van je lichaam negeren? Want de dingen die je weg stopt en niet aangaat, worden op termijn alleen maar groter. Vaak is het dan ook hardnekkiger om aan te pakken dan wanneer je dit meteen had gedaan.
Welke signalen kun je beter niet kan negeren?
- Hoofdpijn. Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Maar plotseling opkomende, extreme hoofdpijn is iets wat je niet mag negeren! Acute hoofdpijn kan een teken zijn van een infectie, een tumor of een hersenbloeding. De hevige hoofdpijn gaat soms samen met overgeven, coördinatieproblemen, sufheid en/of slaperigheid. In dit geval kun je het beste het zekere voor het onzekere nemen en snel medische hulp inroepen.
- De alarmbel moet zeker af gaan als er verlammingsverschijnselen of spraakproblemen zijn! Bij een beroerte gaat er iets mis in je hersenen. Een deel van de hersenen krijgt voor kortere of langere tijd geen zuurstof meer. Dit veroorzaakt plotselinge uitvalsverschijnselen. Meestal overkomt een beroerte je plotseling en zijn er in de periode ervoor geen duidelijke tekenen aan de wand geweest.
- Pijn op je borst is niet altijd direct een indicatie van hartklachten. Ook stress, slokdarmkrampen, hyperventilatie of een ontsteking kunnen een scherpe pijn op de borst veroorzaken. Echter, wanneer de pijn gepaard gaat met zweten, kortademigheid of misselijkheid dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Neem altijd het zekere voor het onzekere.
- Ernstige buikpijn kan vele oorzaken hebben. Een blindedarmontsteking, galstenen, een ontstoken alvleesklier en een maagzweer zijn enkele voorbeelden. De pijn kan uitstralen naar andere gebieden, wat het lastig kan maken om de juiste diagnose te stellen. Zo kan een blindedarmontsteking voor je gevoel niet rechts in de onderbuik, maar onder de navel beginnen. Een maagzweer kan - in tegenstelling tot wat je zou verwachten - soms juist pijn geven in de onderbuik.
- Er is pas sprake van plotseling gewichtsverlies wanneer je (ongewenst), in 1 maand 5% gewichtsverlies hebt ervaren, of 10% gewichtsverlies in het afgelopen half jaar. Veel mensen denken dat plotseling gewichtsverlies te maken heeft met kanker, maar er kunnen vele andere oorzaken zijn. Dat kan uiteenlopen van de ziekte van Lyme tot het niet goed functioneren van de schildklier.
- Bloed in de urine of ontlasting; De meest voorkomende oorzaken van bloed in de urine zijn nierstenen of (bij mannen) een ontsteking van de prostaat. Dat zijn meestal pijnlijke aandoeningen en redenen om de dokter te bellen. Ook als je last hebt van bloed in je urine, maar geen pijn hebt, heb je een goede reden om aan te kloppen bij je huisarts. Bloed in de urine kan soms een eerste, vroege aanwijzing zijn voor kanker. Neem daarom het zekere voor het onzekere en stel een doktersbezoek niet uit.
- Helderrood bloed bij de ontlasting is meestal onschuldig en is vaak afkomstig van een klein wondje aan de anus of van aambeien. Donkerrood tot zwart bloed kan wijzen op een probleem hogerop in het maagdarmkanaal en is reden voor een medisch onderzoek.
- Vage onverklaarbare pijnen zijn ook klachten die je niet moet negeren. Gedurende langere tijd nergens zin in hebben, somber, pijn in je ledematen hebben en lusteloos zijn. Dit kunnen signalen zijn die kunnen wijzen een depressie. Wanneer je die nare emoties wegdrukt of je er juist aan vastklampt. Zal Op den duur je lichaam uit balans raken en kun je allerlei gezondheidsklachten krijgen. Helaas zoeken veel mensen geen hulp, vaak omdat ze denken dat hun probleem niet ernstig genoeg is.
Leer je lichaam kennen. Het luisteren naar de signalen van je lichaam draagt bij aan je gezondheid.
Alleen actie leidt tot resultaat. Negeren kan grote invloed hebben op jouw gezondheid en manier van leven. Zoek uit wat er aan de hand is in je lichaam.
Zelf proberen een diagnose te stellen op basis van de informatie op internet, is vaak erg onverstandig. Op het internet krijg je vaak te maken met een lawine van informatie die alle kanten opgaat. Wie bijvoorbeeld zoekt op ‘steken in darmen’ kan uitkomen op het Prikkelbare Darm Syndroom, maar ook op darmkanker, een verstopping of een blindedarmontsteking. Bij 'bult achter oor' vind je informatie over een bacteriële infectie van het bot, opgezette lymfeklieren tot kanker aan toe. Dus doe dat niet!
Bij klachten is het altijd verstandig om de huisarts te bezoeken. Die kan kijken wat er aan de hand is en je eventueel doorsturen naar een medisch specialist.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan gerust langs in de winkel voor advies.
Disclaimer
Raadpleeg bij twijfel of grote zorgen om bepaalde klachten altijd je huisarts, ook als het klachten betreft die niet in dit artikel genoemd worden.
Opmerkingen
Schrijf een reactie