28/10/2024 door Corry de Vries 0 Opmerkingen
Winterblues
De wintertijd is weer in getreden. De ene voelt zich hierbij prettig, de andere niet. De donkere dagen kunnen invloed hebben op je humeur. Dit kan ervoor zorgen dat iemand zich wel eens somber voelt en meer behoefte heeft aan slapen en eten. Dit noemen we ook wel een winterdip of de 'winterblues'. In deze blog lees je wat te doen tegen 'winterblues';
Veel mensen hebben last van een winterdip of de 'winterblues'. Als je last hebt van een winterdip, zit je vaak in de herfst en winter minder lekker in je vel en heb je weinig energie. Je hebt de neiging om je terug te trekken.
Wist je dat ongeveer 3 op de 100 mensen in Nederland heeft last van een winterdepressie?
Wat zijn de symptomen van een 'winterblues':
Iemand met een winterdepressie heeft vaak last van:
- moe zijn
- erg somber zijn (depressief)
- veel (willen) slapen
- veel (willen) eten, vooral zoet eten en eten met veel koolhydraten
- aankomen in gewicht
- minder zin hebben in het ondernemen van activiteiten
- minder zin hebben in sociaal contact
Wat zijn de oorzaken?
Een overschot aan melatonine wordt vaak genoemd als oorzaak van een winterdepressie. Dit slaaphormoon wordt diep in de hersenen gemaakt, in de pijnappelklier. De pijnappelklier van mensen met een winterdepressie maakt te veel melatonine aan, waardoor ze zich tijdens de donkere winterdagen extra slaperig en lethargisch voelen.
Ook een gebrek aan vitamine D lijkt een belangrijke factor te zijn in de neerslachtigheid, omdat je zonder die vitamine niet genoeg serotonine aanmaakt. Als je je in de wintermaanden op het noordelijk halfrond begeeft, is een gebrek aan vitamine D zo gecreëerd.
Is een winterdepressie erfelijk?
Een winterdepressie komt bij ongeveer 3 procent van de mensheid voor, maar het ligt er wel aan waar je woont. Hoe verder je van de evenaar af woont, hoe groter de kans is dat je een winterdip ontwikkelt (daar is immers minder zon in de winter). Zo laat het onderzoek van de Athabasca University zien dat 1 procent van de mensen in de Amerikaanse staat Florida er last van heeft, versus 9 procent van de inwoners van Alaska.
Ook lijken vrouwen tussen de 18 en 30 jaar vaker te worden getroffen door een winterdip dan mannen. Als depressiviteit in de familie zit, lijkt de kans op een winterdepressie ook toe te nemen. Hoewel het niet helemaal duidelijk is of een winterdepressie erfelijk is, zijn er wel tweelingstudies die een link leggen tussen genen en de winterdip. Het lijkt erop dat erfelijkheid in zo’n 29 procent van de gevallen een rol speelt.
De rol van voedingsstoffen bij 'winterblues';
In de zomer maanden kun je, mits de zon krachtig genoeg is, zelf vitamine D aanmaken. Wel is het dan noodzakelijk om voor minimaal 25% onbedekt de zon in te gaat. Vaak zijn enkele minuten al genoeg. Maar genoeg over de zon, die is immers toch ver te zoeken op het moment. En voorraadje dat je hebt opgebouwd in de zomer is inmiddels ook al op.
Hoe weet je of je een tekort hebt? Klachten zoals een laag libido, PMS, gaatjes in het gebit, zwakke botten, somberheid, winterdip (daar heb je ‘m), stress, insulineresistentie etc. Maar om er echt zeker van te zijn geldt natuurlijk: meten = weten en 80 is prachtig. Dat houdt in dat wanneer je vitamine D waarde in je bloed boven de 80 nmol/l, je geen tekort hebt.
Heb je een tekort? Dan kun je het beste 75 mcg vitamine D per dag bij slikken. Het liefst i.c.m. vitamine K en magnesium voor de beste opname.
Meten is weten! Doe een vitamine D test!
Vraag je jezelf af of je wel een tekort aan vitamine D hebt? Doe dan een test!
Kom op 19 november langs in onze winkel voor een gratis* vitamine D-check en een persoonlijk 1-op-1 consult met een therapeut van @goldeahealth
Dit is de perfecte kans om op een laagdrempelige manier jouw klachten en gezondheidsbehoeftes te bespreken. Laat je vitamine D-waarden testen en ontvang persoonlijk advies over wat jij kunt doen om je gezondheid te optimaliseren.
Je gaat niet alleen naar huis met een supplementen advies op maat, maar ook met een helder plan en vol zelfvertrouwen!
*maak op tijd een afspraak! Dat kan telefonisch op nummer 0515-412106, via mail reformhuisdevries@gmail.com of kom langs in de winkel
Voeding bij een winterdip;
- Vermijd koffie zoveel mogelijk. Het helpt je misschien wakker te worden ’s ochtends, maar daarna werkt het echt averechts.
- Eet voldoende producten die omega 3 bevatten. Vis, lijnzaad(olie), olijfolie, noten, zaden.
- Eet veel antioxidanten uit groenten en fruit.
- En zorg voor een regelmatig eetpatroon om je bio ritme te ondersteunen.
Blijf naar buiten gaan en bewegen!
Blijf actief, zelfs op de donkere winterdagen. Beweging stimuleert de aanmaak van feel-good hormonen en houdt je energieniveau op peil. Met voorkeur buiten: dus ga lekker wandelen, pak je fiets naar werk en doe misschien een work-out buiten?
Heb je nou vragen na aanleiding van dit artikel? Kom dan gerust langs in de winkel voor deskundig advies.
Deze blog is puur ter informatie. Soms is er meer hulp nodig. Neem dan contact op met je huisarts.
Opmerkingen
Schrijf een reactie