Kurkuma, het gele goud!

Is kurkuma echt zo gezond als men beweert? Welke gezondheidsvoordelen heeft het en hoe kun je het gebruiken? In deze blog lees je er alles over;

 

Kurkuma of curcuma is afkomstig van de plant Curcuma longa en is een goudkleurige specerij die veel wordt gebruikt in India. Deze specerij is te herkenen aan zijn milde bittere smaak en gele kleur. Kurkuma is een specerij dat onderdeel uitmaakt van onder andere kerrie.

Kurkuma staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het aanzienlijke voordelen biedt voor het lichaam en de geest. De kracht van kurkuma is te danken aan het inherente actieve ingrediënt, curcumine.

 

Verschil tussen curcuma en curcumine?

Kurkuma is afgeleid van de wortel Curcuma longa en behoort tot een bloeiende plant uit de gemberfamilie. Vaak gemalen verkocht in kruidenpotjes, ziet het er qua uiterlijk uit als gemberwortel met een intens geelachtige goudkleur als je het open snijd.

Kurkuma bevat verschillende verbindingen die ook wel curcuminoïden worden genoemd. Curcumine is de belangrijkste curcuminoïde en de werkzame stof van kurkuma. Deze stof zorgt dus voor de positieve eigenschappen van kurkuma. 

 

Waar is kurkuma goed voor?

Er is al heel wat onderzoek naar gebeurd, echter met uiteenlopende resultaten. Hierdoor zijn sommige specialisten grote voorstander en anderen zien er het nut niet van in om een kurkuma supplement in te nemen.

Volgens de meeste onderzoeken heeft kurkuma tal van positieve eigenschappen, maar nog niet elk effect is wetenschappelijk bewezen. De gebruikte vorm van kurkuma als de hulpstof bepalen hoe goed kurkuma opgenomen wordt in je lichaam. Daarnaast is het effect persoonsafhankelijk.

 

Gezondheidsvoordelen;*

  • Kurkuma als ontstekingsremmer
    Studies tonen aan dat kurkuma ontstekingsremmend werkt en die kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden. 
  • Ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering en om maag-darmklachten te verlichten.
    Kurkuma helpt bij de vertering van vetten. Het voorkomt winderigheid en een opgeblazen gevoel. Aangezien kurkuma ontstekingen in de darmwand tegengaat, kan het ook belangrijk zijn bij het prikkelbaredarmsyndroom of de ziekte van Crohn. Bovendien is kurkuma is een natuurlijke ontgifter voor de lever.
  • Een gezond hart en bloedvaten
  • Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol.
  • Een bloedsuikerverlagend effect
    Kurkuma bevat de stof curcumine, een antioxidant, die de gevoeligheid voor insuline zou kunnen verbeteren. 
  • Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis
    Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller. Het werkt bevorderend voor de beweegelijkheid van gewrichten en behoud de soepelheid. De natuurlijke stof curcumine richt geen schade aan het lichaam. Kurkuma is daarom een goed middel voor wie op een gezonde manier minder last van pijn wil hebben.
  • Verlicht hooikoorts
    Kurkuma lijkt de symptomen zoals niezen, loopneus en verstopte neus te verminderen. 
  • Ondersteunt het immuunsysteem en heeft een antioxidant werking. Het helpt de natuurlijke afweer in stand te houden en zorgt zo voor een goede bescherming van je lichaam.

 

Neemt het lichaam Kurkuma goed op?

Helaas wordt kurkuma slecht opgenomen in ons lichaam. Door zwarte peper toe te voegen, wordt het werkzame stofje ‘curcumine’ veel beter opgenomen in het bloed. Neem kurkuma samen met wat vet. Dat doe je door je kurkuma bij een maaltijd in te nemen die olijfolie, kokosolie bevat. Dit komt de opname van kurkuma ten goede. De aanbevolen hoeveelheid kurkuma bedraagt maximum 3 gram per dag.

 

Hoe gebruik je kurkuma?

Er zijn vele manieren om deze geneeskrachtige specerij binnen te krijgen, bijvoorbeeld door het aan je soep of smoothie toe te voegen of door een kurkumashotje te nemen. De eenvoudigste en handigste manier is door een kurkuma of curcumine supplement te nemen. Let daarbij op de goede kwaliteit van het product en toegevoegde piperine.

 

Heeft kurkuma ook bijwerking?

Gelijktijdig gebruik van andere geneesmiddelen kan gevaarlijk zijn. De werking het geneesmiddel kan versterkt of verzwakt worden. En dat kan soms wel wat neveneffecten veroorzaken. Vraag raad aan je arts of specialist om zeker te zijn als jij een kurkumasupplement mag combineren met jouw geneesmiddelen. 

 

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd je (huis)arts.

*https://www.pazzox.nl/nl/blog/kurkuma-is-het-echt-zo-heilzaam-6069/

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00