Lekkende darm syndroom

Wanneer je opzoek gaat naar darm problemen hoor je al snel de term lekkende darm syndroom ofwel leaky gut. Maar wat is dit nou? Lekt je darm? Nee, dat gelukkig niet! In deze blog leg ik je uit wat de term betekend en welke maatregelen je kan nemen.

 

Leaky gut syndrome je leest er overal over, maar wat betekend het nu eigenlijk? Het heeft niks te maken met dat je darm lek is. Het heeft te maken dat je darmwand beschadigd is.

 

Je darmen zijn omringd met een halfdoorlaatbare slijmvlies. Dit slijmvlies zorgt ervoor dat goede voedingsstoffen worden binnengelaten en verkeerde voeding of bacteriën en virsussen buiten worden gelaten. Je kan het zo zien dat je darmslijmvlies een douane is. Wat goed is, is goed en mag door en wat verkeerd is wordt tegen gehouden.

Bij leaky gut syndrome is het slijmvlies beschadigd. Daardoor staat de "poort" wat langer open. De douane is niet meer zo actief om alles te controleren. Je kan je dan voorstellen dat je darm microbioom verandert. De gezonde darmbacteriën worden in aantal een stuk minder en de schadelijke stoffen kunnen zich via de bloedbaan door je hele lichaam verspreiden. Dit geeft verschillende darmklachten, maar ook andere klachten die je niet gelijk linkt zoals eczeem, vermoeidheid, hoofdpijn en depressie.

 

De oorzaak van een beschadigde darmslijmvlies heeft vaak te maken met een verkeerde voedings keuze, maar ook stress speelt hierin een grote rol. Voedingsstoffen die nadelig zijn op je darmslijmvlies zijn gluten, suikers, zuivel en te weinig vezels. Langdurig onder spanning staan, chronische stress, heeft ook een nadelig invloed op je darmslijmvlies. Het cortisol gehalte is dan namelijk constant te hoog wat ontstekingen veroorzaakt in het darmslijmvlies en daardoor dus beschadigd wordt.

 

Wat kan je er zelf aandoen? Belangrijk is om je voeding aan te passen. Hierboven genoemde voedingstoffen vermijden. Daar in plaats van lekker veel groente eten. Liefst 400 gram per dag. De groentes bevatten gezonde vezels. Eet gefermenteerde producten, zoals zuurkool, kefir of kimchi. Neem voldoende omega 3 vetzuren. Dit kan door vette vis te eten of suppletie. Eet eiwitten. Eiwitten zijn je bouwstenen van je lichaam en zijn belangrijk voor het herstel. En drink voldoende water!

 

Verschillende nutrienten kunnen ondersteunend helpen, mits de voeding wordt aangepast en stress zoveel mogelijk wordt gereduceerd. Je kan dan denken aan l-glutamine, probiotica, prebiotica, visolie of kurkuma. Raadpleeg bij suppletie altijd een specialist. Supplementen zijn geen vervanging van een goed voedingspatroon. 

Kom gerust langs in de winkel. Ons gediplomeerd personeel adviseert je graag.

 

 

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00