11/12/2023 door Corry de Vries 0 Opmerkingen
Vitamine B12
Ongeveer 5 tot 10% van de Nederlanders hebben een vitamine B12 tekort; bij ouderen loopt dit percentage zelfs op naar maar liefst 20 tot 30%! Vitamine B12 tekort worden vaak niet direct herkent, maar kunnen vele klachten met zich mee brengen. In deze blog lees je meer over waarom zoveel mensen een tekort hebben, wat de symptomen zijn en hoe je het beste je de tekort kunt aanvullen;
Een tekort aan vitamine B12 komt veel vaker voor dan algemeen wordt aangenomen. Men denkt vaak ten onrechte dat een tekort eigenlijk alleen voorkomt bij vegetariërs en mensen die vegan eten. Er zijn echter veel meer oorzaken voor een tekort! In deze blog lees je er meer over;
Wat zijn de symptomen van een vitamine B12 tekort?
Een tekort aan vitamine B12 kan zich langzaam ontwikkelen, waardoor de symptomen geleidelijk verschijnen en in de loop van de tijd verergeren. Vandaar dat de meeste mensen niet gelijk denken aan een Vitamine B12 te kort. Mocht je een van deze symptomen herkenen die hieronder staan vermeld is een goed idee om je arts te vragen om je B12-spiegel te laten controleren.
Vermoeidheid, duizelingen, concentratieproblemen, geheugenproblemen en tintelingen in ledematen zijn typische klachten van een vitamine B12 tekort. Maar ook koud hebben, oorsuizen, hoofdpijn, een ontstoken of dikke tong en verlies van eetlust.
Je ziet de lijst is nogal lang. Dit komt omdat vitamine B12 op zoveel systemen in het lichaam van invloed is. Bij een tekort zie je bij iedereen andere klachten. Overleg bij twijvel altijd een deskundige.
Wat kunnen oorzaken zijn van Vitamine B12-tekort?
- Voeding; Een tekort ontstaat wanneer er te weinig voedingsmiddelen worden gegeten welke rijk zijn aan vitamine B12. Denk hierbij aan melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis, eieren, gedroogd zeewier en algen.
- Maagstoornissen; Vitamine B12 kan alleen door het lichaam opgenomen worden nadat het gebonden wordt aan de intrinsieke factor. Deze stof wordt in het maagslijmvlies geproduceert. Bij een tekort aan maagzuur maak je niet voldoende aan.
- Vitamine B12 wordt geabsorbeerd in de dunne darm, problemen in de darmen kunnen de opname van B12 belemmeren. Denk bij aan darmproblemen zoals coeliakie, de ziekte van Crohn, prikkelbare darmsyndroom en gastritis.
- De alvleesklier heeft een hele belangrijke rol in het opnemen van B12. Je hebt namelijk spijsverteringsenzymen nodig voor de volgende stap. Het loskoppelen van het haptocorrin stofje, en het binden van B12 aan het volgende stofje: intrinsieke factor.
- Medicijngebruik: Sommige medicijnen, zoals protonpompremmers (bijv. omeprazol) en metformine (een medicijn voor diabetes), kunnen de opname van vitamine B12 verminderen door de maagzuurproductie te verminderen of de darmfunctie te beïnvloeden. Het langdurig gebruik van deze medicijnen kan het risico op B12-tekort vergroten.
- Overige oorzaken; lachgas en alcohol.
Ook dit lijstje is vrij groot wat er mis kan gaan voor een goede opname van vitamine B12!
Hoe lang duurt het voordat B12 is aangevuld?
Een behandeling om een functioneel tekort aan vitamine B12 aan te vullen, duurt 8 tot 16 weken. Bij ernstige tekorten gaan we vaak 6 maanden tot 1 jaar door zolang er nog vooruitgang optreedt. Omdat vitamine B12 en foliumzuur wateroplosbaar zijn, treedt er geen overdosering op. Dat wat je niet nodig hebt, plas je gelijk weer uit.
Wat kun je doen als je te weinig vitamine B12 hebt?
Bij te weinig vitamine B12 kan je zuigtabteten met vitamine B12 nemen. Het is belangrijk op te merken dat er grote verschillen zijn in de kwaliteit van supplementen. De vermelding ‘B12’ op elk potje in het schap van de winkel betekent niet automatisch dat de inhoud van dezelfde kwaliteit is
Er zijn twee vormen van actieve (goed opneembaar); methylcobalamine en adenosylcobalamine.
Heb je behoefte aan extra energie en vooral mentale ondersteuning (stemming, concentratie, somber, zenuwen, hersenen) dan is voor Adenosylcobalamine de eerste keuze. Ben je vermoeid en zit het vooral in het lichaam (zeurende spieren, gewrichten, darmen en je hormonen) dan neem je Methylcobalamine.
Neem elke dag 1 tablet van 1000 microgram. Dat is 1 milligram. Doe dit 3 maanden lang. Zijn de klachten na 3 maanden niet weg? Stop met de behandeling en ga dan verder onderzoeker of er andere oorzaken zijn van je klachten.
Wil je na dit artikel meer weten over vitamine B12? Kom dan gerust langs in de winkel wij adviseren je graag. Dezeblog is niet ter vervanging van een specialitst of arts.
Opmerkingen
Schrijf een reactie