Ben jij gevoelig voor SAD; Seasonal Affective Disorder?

Heb jij moeite met de seizoenswisselingen? De donkere dagen, waarbij je het liefst in bed blijft liggen voor een winterslaap? Je constant moe voelt? Neerslachtige gevoelens hebt? Dan kan het wezen dat je gevoelig bent voor SAD, Seasonal Affective Disorder. In deze blog lees je wat is het en hoe je je stemming het beste kan ondersteunen met natuurlijke supplementen;

 

SAD; Seasonal Affective Disorder, Seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) is een vorm van depressie die verband houdt met veranderingen in de seizoenen. SAD is meer dan de ‘gewone winterdip', vaak houden de klachten lang aan. Soms het hele seizoen. 

 

Symptomen

De meest opvallende symptomen van een SAD zijn:

  • Een verstoord slaappatroon> de meeste mensen hebben behoefte aan overmatig slapen. 
  • Een verstoord eetpatroon> je verlangt erg naar koolhydraten.
  • Een depressief gevoel waar geen aanwijsbare reden voor lijkt te zijn> je trekt je terug en vermijdt het liefst sociale activiteiten.

 

Wat veroorzaakt SAD?

Er is geen eenduidige oorzaak, maar vermindering van zonlicht en het dalen van de temperatuur kunnen invloed hebben. Door de kortere en donkere dagen krijgen we minder licht binnen. Hierdoor raken bepaalde hormonen: cortisol (stresshormoon), melatonine (slaapstofje) en serotonine (gelukshormoon), uit balans. Dit maakt mensen die hier gevoelig voor zijn kwetsbaarder en raken dan sneller depressief.

 

Risicofactoren;

SAD wordt vaker gediagnosticeerd bij vrouwen dan bij mannen. En komt vaker voor bij jongere volwassenen dan bij oudere volwassenen. Mensen die genetisch gevoelig zijn voor neerslachtige gemoedstoestand kunnen vatbaarder zijn voor SAD. Mensen die ver van de evenaar af wonen zijn ook gevoeliger voor SAD, maar ook een vitamine D tekort kan meespelen.

 

Hoe kun je SAD ondersteunen met natuurlijke supplementen;

Als een neerslachtige gemoedstoestand langere tijd aanhoudt dan kan er sprake zijn van SAD. Bij SAD adviseren wij professionele hulp in te schakelen. Echter een aantal dieetmaatregelen en supplementen kunnen ondersteuning bieden.

 

Te korten in de voeding;

Van een aantal voedingsstoffen is aangetoont dat een tekort neerslachtigheid kan bevorderen of verergeren. Algemeen wordt daarom aangeraden om een hooggedosseerd, breed samengesteld multi-vitamine/mineralen preparaat te nemen, zodat tekorten kunnen worden uitgesloten.

 

Magnesium;

Inname van extra magnesium kan helpen om de klachten te verminderen. Gebruik van 200 mg mangesium per dag gedurende 6 weken leidde in onderzoek al na twee weken tot verbetering van klachten. Tekorten aan magnesium komen vaak voor. Dit komt deels doordat de voeding minder magnesium bevat en deels doordat er (te) weinig verse groenten gegegeten worden. Ons advies is magnesium voor de nacht in te nemen voor het beste resultaat bij SAD.

 

Vitamine B12 en Foliumzuur

Vele recente onderzoeken wijzen op de relatie tussen depressiviteit en een lage hoeveelheid foliumzuur en/ of vitamine B12 in het bloed. Niet alleen blijkt de kans op het ontwikkelen van depressiviteit hoger: ook de behandelingsresultaten (met reguliere geneesmiddelen) ware beter wanneer mensen meer foliumzuur en vitamine B12 in het bloed hadden. 

 

Vitamine D

Onderzoekers hebben vastgesteld dat een tekort aan vitamine D leidt tot een duidelijk hogere kans op het ontwikkelen van een depressie. Toediening van vitamine D aan personen met een depressie leidde tot vermindering van de klachten. Tekorten aan vitamine D komen veelvuldig voor. Aangeraden wordt om altijd te zorgen voor extra inname van vitamine D. Bij een tekort dient minimaal 25 mcg gedurende enige tijd te worden gegeven. In de praktijk blijkt dit soms te weinig te zijn en is een individuele vitamine D bepaling aan te raden. 

 

Omega 3 vetzuren

Alle cellen in ons lichaam, ook de hersencellen, worden omgeven door een celwand: het celmembraan. Een celmembraan dat rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV'S), vooral omega-3 vetzuren uit vette vis (EPA en DHA), functioneert beter dan een membraan dat voornamelijk verzadigde vetzuren bevat (uit vlees of zuivel). Het celmembraan blijft bij voldoende inname van omega-3 verzuren namelijk vloeibaarder waardoor de hersenen beter functioneren. Behalve dat je vaker vis kunt eten, kun je de juiste vetzuren ook aanvullen in de vorm van een dagelijkse capsule visolie of als je liever geen vis eet, algen olie.

 

Voor meer informatie over neerslachtigheid en SAD in combinatie met gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kun je bij ons in de winkel advies vragen.

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00