Biologisch brood

Waarom zou je voor biologisch brood kiezen? 

In principe heb je om brood te bakken enkel bloem, gist, zout en water nodig. Maar als je op de ingrediëntenlijst kijkt van brood uit bijvoorbeeld de supermarkt, zie je dat er nog heel veel meer aan toegevoegd is. Waarom is dat? En voegt dat iets toe aan je gezondheid? En wat is dan het verschil meet biologisch brood? In deze blog lees je er meer over;

 

Met biologisch kies je voor écht voedzaam brood! 

 

In principe heb je om brood te bakken enkel bloem, gist, zout en water nodig. Maar als je op de ingrediëntenlijst kijkt van brood uit bijvoorbeeld de supermarkt, zie je dat er nog heel veel meer aan toegevoegd is. Waarom is dat? En voegt dat iets toe aan je gezondheid? En wat is dan het verschil meet biologisch brood? In deze blog lees je er meer over;

 

Brood wordt gemaakt van bloem of meel van graansoorten als tarwe, rogge, rijst, gerst, mais, boekweit en spelt. Biologisch brood begint bij biologisch graan. Biologisch graan wordt, net zoals biologische groenten, geteeld zonder chemisch-synthetische pesticiden en zonder kunstmest. 

 

Wat is het verschil tussen bloem en meel?


Meel is vermalen graan en heeft een wat grove structuur omdat de zemelen en kiemen nog aanwezig zijn. Daardoor zitten alle voedingsstoffen er nog in.


Bloem is de fijnere versie: het is meel die gezeefd werd. Dit betekent dat de zemelen en kiemen eruit worden gezeefd. Bloem is fijner dan meel maar bevat dus minder voedingsstoffen.
Waar zie je het verschil? Een volkoren brood is gemaakt van gemalen meel, en een niet-volkoren brood is gemaakt met gezeefde bloem. Let it grow: over gist en desem


Naast water en bloem is het derde belangrijke ingrediënt van brood gist of zuurdesem om het deeg te laten rijzen.


Een biologische bakker kan kiezen tussen gangbare en biologisch gecertificeerde gist: gangbare gist is toegelaten omdat er nog onvoldoende biologische gist op de markt beschikbaar is, en omdat gist minder dan 5% uitmaakt van een brood.


In biologisch brood vind je ook veel brood op basis van zuurdesem. Zuurdesem is een mengsel van bloem en water dat spontaan fermenteert dankzij de bacteriën en gisten die van nature op het graan aanwezig zijn. Zuurdesem doet het deeg rijzen, zij het langzamer dan bij gist.


Vaak wordt de fermentatie en het rijzen bijgesteld in functie van het weer, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Mogelijk is zuurdesembrood beter verteerbaar en voedzamer dan gistbrood precies omdat de fermentatie meer tijd krijgt.


Biologische bakkers werken op een meer ambachtelijke manier: het biologisch deeg krijgt rustig de tijd om voldoende te rijzen, zodat o.a. synthetische broodverbeteraars overbodig zijn. Dit zorgt ervoor dat het brood langer bewaart, maar geeft ook aan alle aroma’s ruimschoots de tijd om zich te ontwikkelen.

 

Zijn andere ingrediënten ook bio?


Als een biobakker rozijnen, bepaalde kruiden, suiker of pitten wil toevoegen aan het brood, moeten die ingrediënten ook allemaal biologisch zijn.  


Soms kiest de biobakkers ervoor om iets te gebruiken dat extra smaak geeft. Alleen welbepaalde additieven van natuurlijke oorsprong zijn daarvoor toegelaten, maar kleurstoffen, synthetische additieven of artificiële smaakversterkers zijn strikt uit den boze.


In bio worden geen stoffen of technieken gebruikt die de consument misleiden over de ware aard van de producten.
Ook bewaarmiddelen zijn verboden in bio.

 

Wat bieden wij aan voor biologisch brood?

 

Eén keer in de week op vrijdags verkopen wij biologisch brood van bakkerij van der Westen. 

 

Voor de volledige lijst verwijs ik je graag naar hun website: https://www.zonnemaire.nl

 

Stel je ziet daar een lekker brood tussen staan en wil dat wel eens proberen. Dan kan je het beste naar ons telefoonnummer 0151-412106 bellen. Dan bestellen wij het brood voor je en kan je het vrijdags bij ons in de winkel komen ophalen.

 

Het liefst voor woensdag middag bestellen, zodat we het dezelfde week nog in huis hebben.

 

Voor meer vragen bel of kom langs in de winkel!

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00