Blaasontsteking

Last van blaasontsteking Of heb je steeds terugkerende blaasontstekingen? In deze blog lees je meer over hoe je en blaasontsteking orthomoleculair kan ondersteunen en behandelen;

 

Blaasontsteking is vooral voor veel vrouwen een vervelend, regelmatig terugkerend probleem. Veelal wordt antibiotica voorgeschreven die helaas ook de weerstand tegen een volgende infectie vermindert.

 

75 procent krijgt langer dan nodig medicatie ter behandeling van een ongecompliceerde blaasontsteking en 50 % krijgt helemaal het verkeerde antibioticum, aldus een nieuwe studie.

 

Veel vrouwen met een urineweginfectie krijgen de verkeerde behandeling van hun arts. Onjuist voorschrijven kan ernstige gevolgen hebben voor de vrouwen en verhoogt de antibioticaresistentie, aldus onderzoekers van de Washington University School of Medicine in St. Louis.

 

Zijn er ook alternatieve behandelopties?

 

Blaasontstekingen zijn een vervelend en vaak terugkerend probleem. Typische symptomen zijn pijn bij het plassen en een sterke aandrang om te plassen terwijl er maar een paar druppels komen. Al dan niet gepaard met wat bloed. Je urine ruikt sterk, is troebel en de ontsteking kan gepaard gaan met buikpijn of pijn in de onderrug.

 

Als je last hebt van een blaasontsteking, zal je huisarts meestal antibiotica voorschrijven en vaak worden de bacteriën die de klachten gaven, daarmee geremd om zich verder voort te planten en daarmee stopt de ontsteking. Het zelf genezend vermogen, ook wel immuunsysteem genoemd, moet dan nog wel zorgen dat de afvalstoffen worden opgeruimd die de (dode) bacteriën produceerden.

 

Door de antibiotica worden ook goede bacteriën gedood, die in je darmen een belangrijke rol spelen o.a. in het immuunsysteem. Deze bacteriën in de darmen worden de ‘darmmicrobioom’ genoemd. Waardoor je weerstand terugloopt en je gevoelig wordt voor weer een ontsteking. Een lage weerstand heeft ook negatieve invloed op de goedaardige bacteriën zuurgraad van je vagina en de balans in je plasbuis.

 

Blaasontsteking voorkomen;

 

  • Om een blaasontsteking te voorkomen is goede hygiëne belangrijk. Zo krijgt de E.coli-bacterie niet de kans om in de plasbuis te komen.
  • Drink elke dag anderhalf tot twee liter water, zodat het urinesysteem goed gespoeld wordt. Bacteriën krijgen dan minder kans om zich te hechten aan de blaaswand.
  • Zorgen voor een gezonde darm is eigenlijk de beste manier om blaasontstekingen te voorkomen. Terugkerende blaasontstekingen kan je dan ook zien als signaal dat je darmen wat ondersteuning kunnen gebruiken. Het is verstandig om de goede bacteriën extra aan te vullen door middel van een probiotica supplement.
  • Als je weerstand laag is en de zuurgraad in je vagina en blaas niet hoog genoeg zijn, kan dit dus leiden tot een blaasontsteking. Daarom kan het helpen om verspreid over de dag af en toe een scheutje vers citroensap, grapefruitsap of appelazijn toe te voegen aan een glas water. Een paar keer per dag een vitamine C supplement (kies 1000 mg in niet ontzuurde vorm) kan ook en helpt tevens om je weerstand te verhogen.

 

Voedingssupplementen:

 

Cranberry 
Algemeen bekend is dat cranberry antimicrobiële en diuretische effecten heeft en de kans op terugkerende urineweginfecties verlaagt. Cranberry(extract) is een geschikt alternatief voor preventief gebruik van antibiotica. Uropathogenen ontwikkelen gemakkelijk (multi)resistentie tegen antibiotica, maar blijven gevoelig voor de antimicrobiële werking van cranberry. Voedingssupplementen met cranberry-extract zijn effectiever dan cranberrysap.

 

D-manose

D-manose kan worden gebruikt om een van de mogelijke oorzaken van een blaasontsteking te behandelen. Het zorgt er voor dat schadelijke bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten.

 

Wat te doen bij chronische blaasontsteking?

 

Chronische blaasontsteking kan ook ontstaan door biofilmvorming van de E.coli-bacteriën (antibioticaresistentie). In dat geval is het noodzakelijk eerst de biofilm af te breken voordat afdodende therapie kan worden ingezet.

Er is inmiddels veelbelovend onderzoek gedaan naar het mogelijke effect van N-acetylcysteïne (NAC) op een terugkerende blaasontsteking. 

 

Oosterse kijk op het voorkomen van een blaasontsteking

 

Kijk je door een westerse bril naar het voorkomen van een blaasontsteking? Dan zetten we alle zeilen bij om het orgaan de blaas en de urinewegen te beschermen tegen infiltrerende troepen bacteriën die zich willen nestelen in residu en slijmvliezen aldaar.

 

Zet je daarna de Oosterse geneeskundige bril op, dan zie je iets heel anders! Bij een ontstekingsreactie in de blaas en urinewegen speelt emotie vaak een grote rol! Volgens de Chinese geneeskunde ontvangt het hart al je emoties. Als er te veel emoties zijn, of ze zijn te heftig, dan raakt het hart oververhit. Het hart wil deze hitte kwijt en voert dit af via de nieren en de blaas. De blaas wordt zo te heet en raakt gevoelig voor ontsteking.

 

Dus…verdriet, woede of frustraties? Kijk eens naar je emoties wanneer je een blaasontsteking wil voorkomen.

 

Supplementen werken alleen als ze in de juiste dosering worden gebruikt en als de supplementen zo gemaakt worden dat ze goed in het lichaam worden opgenomen. Eventuele andere aandoeningen spelen ook een rol bij de bepaling van de keuze van een supplement. Kom gerust lang in de winkel voor advies op maat.

 

Deze blog is puur ter informatie en geen vervanging voor een arts of specialist!

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00