Brandend maagzuur

Last van maagzuur? Wist je dat tussen de 25 en 40 procent van de bevolking wel eens last van brandend maagzuur heeft? In deze blog lees je meer over de oorzaken en orthomoleculaire tips om maagzuur aan te pakken!

 

Maagzuur. Wat is dat? 

 

Als we eten gaat voedsel via de slokdarm naar de maag. Aan het eind van de slokdarm bevindt zich een klep die opent om voedsel door te laten en daarna weer sluit, zodat het maagzuur in de maag blijft. 

 

Bij brandend maagzuur stroomt de zure inhoud van de maag terug naar de slokdarm. Het maagklepje kan dan de maaginhoud onvoldoende tegenhouden. Dit noemen we gastro-oesofageale reflux. De slokdarm is niet beschermd tegen maagzuur en dit veroorzaakt een branderig gevoel vlak achter of onder het borstbeen.

 

Dit gevoel kan een paar minuten tot een paar uur aanhouden en is vaak erger na het eten of wanneer je vlak na het eten gaat liggen. Soms kan het gevoel ook uitstralen naar de nek of de keel. Het kan gepaard gaan met een zure of bittere smaak achterin de keel.

 

Denk je dat voor brandend maagzuur een overschot aan maagzuur nodig is? Nee! Vaak wordt deze kwaal eerder veroorzaakt door te weinig maagzuur!

 

Waarom heb je eerder te weinig maagzuur dan een overschot?

 

Vaak loopt de vertering niet optimaal als je last hebt van je maag!

 

De voedselbrij verlaat je maag pas bij een bepaalde zuurgraad. Door te weinig maagzuur duurt dit proces langer, waardoor de voedselbrij kan gaan gisten en rotten. Dit verhoogt de druk in de maag, met als gevolg dat de bovenste sluitspier van de maag een klein beetje opent en er maagzuur in de slokdarm terug kan stromen.

De slokdarm is niet beschermd tegen maagzuur en dat geeft het brandende gevoel.

 

Wat zijn klachten bij een tekort aan maagzuur?

 

Bij een tekort aan maagzuur heb je snel een vol gevoel en wordt het voedsel niet goed verteerd. In de ontlasting zitten dan vaak onverteerde resten voedsel. Andere klachten kunnen zijn diarree en winderigheid, maar ook misselijkheid en duizeligheid komt voor.

 

Chronisch brandend maagzuur


Als er sprake is van chronisch brandend maagzuur kan de gevoelige bekleding van de slokdarm beschadigd raken en ontstaan de klachten. Naast het vervelende gevoel is dit dus niet zonder risico’s. Weinig energie en het gevoel dat de vertering van eten zwaar en traag gaat zijn symptomen waarbij een tekort aan maagzuur de oorzaak kan zijn. 

 

Wanneer je hier regelmatig last van hebt is het zinvol om uit te zoeken wat hier bij jou de oorzaak van kan zijn en die vervolgens aan te pakken. Onderstaande 5 tips kunnen je hier wellicht bij helpen;

 

  • Tip 1: Eet niet te vet of te pittig voedsel 

Bij vet eten blijft langer in je maag. Hierdoor gaat je maag langzamer werken wat de maagzuurproductie bevorderen. Pittig eten kan het maagslijmvlies irriteren. Vooral kruiden zoals pepers, mosterd, nootmuskaat, kerrie, tijm, salie, dragon en knoflook. 

  • Tip 2: Vermijd citrusvruchten

Citrusvruchten zijn van nature al zuur van zichzelf. Daarnaast zorgt de vitamine C voor extra maagzuurproductie. Maar als je te weinig maagzuur hebt dan kan het helpen om een half uur voor de maaltijd een glas water met citroensap te drinken. Dit verhoogt de maagzuurproductie.

  • Tip 3: Drink niet tijdens het eten

Veel drinken tijdens of vlak na het eten verdunt het maagzuur waardoor er een minder zuur milieu ontstaat in de maag. Beter is het dus is om vanaf een half uur voor de maaltijd tot een uur na de maaltijd niet te drinken. Vermijd met name ijskoude dranken! Je kan gemberthee drinken om de spijsvertering te stimuleren.

  • Tip 4: Eet niet teveel suikers en doe rustig aan met koolhydraten

Een teveel aan suikers en koolhydraten verstoren de balans van de bacteriën in je maag en ingewanden, en zijn een voedingsbodem voor onder andere de bacterie Helicobactor Pylori. Deze bacterie komt bij iedereen in het spijskanaal voor, maar wordt problematisch als er overgroei plaatsvindt. Ook natuurlijke fruitsuiker (fructose) en kunstmatige zoetstoffen stimuleren overgroei van ongezonde bacteriën.

  • Tip 5: Pak stress aan!

Stress zorgt ervoor dat er minder energie beschikbaar is voor je verteringssysteem en kan ook zorgen voor een verminderde aanmaak van verteringsenzymen door de alvleesklier. Er zijn talloze stressfactoren. Zorg dat je er achter komt wat bij jou de grote veroorzakers van stress zijn en kijk of je deze kan elimineren. 

 

Tips die mogelijk kunnen helpen bij een maagzuurtekort
Tenzij je maagzuurremmers gebruikt!

  • Neem voor de maaltijd een scheutje verdunde citroensap, appelazijn, molkosan of Keltisch zeezout om de maagzuurproductie te activeren.
  • Havermout blust brandend maagzuur.
    Goed om te weten is dat een lepel rauwe havervlokken eten soms goed helpt bij acute zuurklachten en heeft verder geen nadelige bijwerkingen.

 

Suppletie bij spijsverteringsklachten

 

Het belangrijkste is uiteraard een gezond en evenwichtig voedingspatroon en een gezonde leefstijl. Hier maken voldoende beweging en voldoende slaap, stressreductie.

 

Daarnaast zijn er diverse supplementen die een positieve invloed hebben op de spijsvertering, ook bij specifieke klachten van de slokdarm, maag en darmen.  

  • Probiotica kan een positieve veranderingen geven in de darmflora en het afweersysteem, waardoor de maagklachten afnemen.
  • Mensen met een langdurige en hardnekkig problematische spijsvertering kunnen baat hebben bij het gebruik van specifieke verteringsenzymen.

 

Let op als je toch maagzuurremmers gebruikt!

 

Een bijwerking van deze medicijnen is dat je lichaam minder vitamine B12 en/of magnesium kan opnemen. Als je de protonpompremmers maanden of jaren gebruikt, dan kun je een tekort aan vitamine B12 of magnesium krijgen.

 

Meer weten of heb je advies nodig? Kom dan gerust langs in de winkel.

 

Deze blog is puur ter informatie en geen vervanging voor een arts of specialis.

 

 

 

 

 

 

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00