Candida en candida infecties

Het is bekend dat ten minste 1 op de 3 gezonde mensen de Candida schimmel in de mond, darmen of vagina draagt in zijn gisachtige vorm! Het risico dat jij candida met je mee draagt is dus vrij groot. In deze blog lees je meer over wat candida is, of je er klachten van kan krijgen en wat je er aan kan doen;

 

Het is bekend dat ten minste 1 op de 3 gezonde mensen de Candida schimmel in de mond, darmen of vagina draagt in zijn gisachtige vorm! In deze vorm is candida normaal gesproken onschadelijk en de groei wordt in toom gehouden door de goede bacteriën die in het lichaam aanwezig zijn.

 

Als deze gunstige bacteriën worden vernietigd door antibiotica, dieet of factoren die te maken hebben met een moderne levensstijl, zoals stress, kan candida overwoekeren en kunnen symptomen zich ontwikkelen.

 

Symptomen van candida infecties, ook wel "candidiasis" genoemd, kunnen verschillen afhankelijk van waar in het lichaam candidiadis zich bevindt. Candidiasis die zich ontwikkelt om de mond of in de keel heet "spruw". Candidiasis in de vagina wordt gewoonlijk aangeduid als "infectie". Invasieve candidiasis ontstaat wanneer candida in de bloedbaan komt en zich door het hele lichaam verspreidt. Andere symptomen van candida overgroei zijn: vermoeidheid, voedsel intolerantie, depressie, terugkerende blaasontsteking, premenstruale spanningen en menstruele problemen.

 

Kinderen, mannen en vrouwen kunnen last hebben van candida overgroei.

 

Enkele symptomen van candida overgroei:

  • spruw
  • genitale spruw infectie
  • voedsel intoleranties
  • depressie
  • terugkerende blaasontsteking

 

Wat veroorzaakt candida overgroei?

Sommige mensen kunnen meer vatbaar voor candida overgroei zijn als gevolg van langdurig gebruik van antibiotica, steroïden of orale anticonceptiva. Dieet kan ook een factor zijn, evenals een stressvolle levensstijl. Candida voedt zich voornamelijk met suiker en koolhydraten, dus het beperken hiervan tijdens het gebruik van een effectief anti-candida supplement kan de effectiviteit maximaliseren.

 

Van verschillende supplementen is in studies aangetoond dat deze candida overgroei kunnen helpen voorkomen en beheersen.

 

Probiotica

Meerdere klinische studies tonen de voordelen van probiotica voor vaginale candidiasis. Een groep vrouwen met terugkerende vaginale infecties namen Lactobacillus acidophilus in gedurende zes maanden; er was een drievoudige reductie van infecties in vergelijking met de controle groep. In een andere studie kregen 8- vroeggeboren kinderen met een onontwikkeld immuunsysteem gedurende zes weken Lactobacillius rhamnosus. De gevallen van een levensbedreigende Candida ssp, infectie in deze zuigelingen was significant verlaagd tot 23% vergeleken met 49% in de controle groep.

 

Knoflook

De antimicrobiële werking van knoflook is uitvoerig bestudeerd en bacteriën die gevoelig zijn voor de werking van knoflook omvatten Proteus spp., Escherichia coli, Salmonella spp en staphylococcus aureus.

Daarnaast is de antischimmel activiteit van knoflook onderzocht- waaruit blijkt dat candida albicans bijzonder vatbaar is. 

Het actieve ingredïent in knoflook dat deze antimicrobrïele eigenschappen heeft, is allicin. Van allicin is aangetoond dat het de voortplanting en de groei van schimmels stopt zonder dat het gastheer-organisme hierdoor nadelig wordt beïnvloed. Bij lagere doses is allicine van fungistatische betekenis, het verlaagt de groei van de gist of schimmel. Bij hogere doses zal de allicine daadwerkelijk canidida albicans doden.

Van een combinatie van L.Acidophillus en knoflooks is in verschillende studies aangetoond dat het een  synergetische effect heeft op de remming van een candida-infectie.

 

Voor meer informatie over candida, dieet of supplemeten, kom gerust langs in de winkel.

 

Deze blog is puur ter informatie en geen vervanging van een arts.

Bron:biokult

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00