Cholesterol

Je hoort het vaak, je hebt een te hoge cholestrol. Maar wat is nu de functie van cholestrol? Bestaat er zoiets als ‘goed’ en ‘slecht’ cholesterol? Wat kun je er zelf aandoen om de waarde laag te houden? 

Wat is Cholestrol?

Cholestrol is een vetachtige stof die voor 90% zelf wordt aangemaakt door de lever. De andere 10% haal je uit de voeding. Cholesterol is heel erg belangrijk! Het zorgt er namelijk voor dat je celmembraam (celvlies) soepel blijft. Als er een schade is ontstaan aan het celmembraam door o.a. een bacterie of virus, dan repareert cholestrol het membraan. 

Wat is het verschil tussen LDL en HDL?

Je kan het zo visualiseren...De lever maakt cholesterol aan. Dat wordt door het LDL naar de cel gebracht, als een treinwagon. Daar wordt cholesterol gebruikt. Het cholesterol wat niet wordt gebruikt gaat weer met het treinwagon in de vorm van HDL (samen met triglyceriden) terug naar de lever. In de lever wordt het overgebleven cholesterol gebruikt voor de productie van galzure zouten. Het lichaam houdt het cholesterolgehalte zelf in de hand via biologische feedbackmechanismen. Komt er veel cholesterol via de voeding binnen, dan gaat de lichaamseigen productie omlaag. Komt er weinig binnen, gaat de productie weer omhoog.

Oorzaken
De meest voorkomende oorzaak van een hoog cholesterolgehalte is een ongezonde leefstijl. Een ongezonde leefstijl kan bestaan uit:

*Ongezonde voeding, met te veel (trans)vetten en suikers. Denk aan sommige soorten vlees, zuivelproducten, chocola, gebak en gefrituurd en bewerkt voedsel. Voeding die te veel suikers bevat kan leiden tot insulineresistentie, waarbij het lichaam niet voldoende glucose opneemt in de cellen. Insulineresistentie kan het LDL-cholesterol verhogen.
*Te weinig beweging, bijvoorbeeld door te veel zitten. Dit verlaagt het HDL-cholesterol.
*Overgewicht (een BMI van 30 of hoger)
*Stress. Stress zorgt voor de aanmaak van het hormoon cortisol. Hier is cholesterol voor nodig. Bij een verhoogde vraag naar cortisol is dus een grotere aanmaak van cholesterol nodig.
*Roken. Dit verlaagt het HDL-cholesterol, vooral bij vrouwen, en verhoogt het LDL-cholesterol.
*Overmatig alcoholgebruik. Het drinken van meer dan twee glazen alcohol per dag kan de werking van de lever aantasten. De lever kan het LDL-cholesterol dan minder goed afvoeren.

Heeft u een te hoge cholesterol en wilt u advies? Kom dan gerust langs in de winkel. Wij adviseren u graag.

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00