Chronische migraine

Heb jij last van chronische migraine? Heeft dit een grote impact op jouw leven? Heb je daarbij het gevoel dat medicatie onvoldoende helpt? Wil je zelf aan de slag om de oorzaken van chronische migraine aan te pakken?!

In deze blog lees je wat chronische migraine is. Welke rol voeding(stoffen) een rol spelen en tips om je leefstijl aan te passen om migraine te voorkomen;

 

 

 

Laten we voorop stellen dat migraine meer is dan gewoon wat hoofdpijn. Wanneer het als een bonzende, heftige aanval komt opzetten, soms met het zien van kleuren en lichtflitsen, spreek je van migraine.

Chronische migraine is een vorm van migraine waarbij een persoon gedurende ten minste 15 dagen per maand hoofdpijn heeft, waarvan minimaal 8 dagen migraineklachten vertonen, gedurende een periode van minimaal 3 maanden. Dit betekent dat chronische migrainepatiënten frequente en langdurige migraineaanvallen ervaren.

 

Wat is migraine?

Migraine is een hersenaandoening met terugkerende aanvallen van hevige hoofdpijn. Vaak gepaard met misselijkeheid, lichtflitsen, gevoeligheid voor licht en stekende pijn aan één kant van het hoofd. De symptomen van chronische migraine zijn vergelijkbaar met die van gewone migraine.

 

Wat gebeurt er precies bij een migraine-aanval?

Tijdens een migraineaanval zorgt de vijfde hersenzenuw (de Nervus Trigeminus) voor de ontstekingsreactie in de hersenen. Deze zenuw stelt een aantal actieve stoffen vrij die zorgen voor dat de bloedvaten wijd opengaan, waarbij de vaten ‘lek’ worden en eiwitten kunnen uittreden. 

Voorafgaand aan de aanval is er vaak een fase van enige zuurstofschuld in de hersenen. Daarbij kun je wat sterretjes of zwarte vlekken zien.

Mensen met chronisch migraine hebben aantoonbare veranderingen in activiteit van de hersenen. Hoe vaker je een migraine aanval doormaakt, hoe gevoeliger de zintuigen worden.

 

Wist je dat migraine komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen: vrouwelijk oestrogeen kan een sterke trigger vormen voor een migraine-aanval!

 

Wat zijn de oorzaken van chronische migraine?

Er zijn zeer veel uiteenlopende oorzaken van migraine. Denk hierbij aan: stress, tekorten aan voedingsstoffen, vaatproblemen, problemen bij ontgiften, darmklachten en/of hormonale klachten, genetisch enzovoort...

 

Waarom hebben vrouwen meer last van migraine dan mannen?

Migraine komt meer voor bij vrouwen omdat de opbouw van het zenuwstelsel en de boodschapperstoffen zoals serotonine anders verdeeld worden in de hersenen bij vrouwen dan bij mannen. Mannen hebben een meer dopamine waardoor ze doorgaans minder prikkelgevoelig zijn.

Serotonine speelt een belangrijke rol bij de gevoeligheid voor migraine! Serotonine is een chemische stof die nodig is voor de communicatie tussen zenuwcellen. Een lage serotonine gehalte kan migraine veroorzaken.

 

Wist je dat voeding een belangrijke rol speelt bij chronische migraine, evenals stress!

 

Voeding(stoffen) en leefstijltips;

Wat je eet en hoe je levensstijl is heeft veel te maken met het voorkomen van de frequentie en intensiteit van migraine. 

  • Voldoende Magnesium in de voeding! Magnesium en dan vooral magnesiumbisglycinaat, heeft een ontspannende werking op het hoofd en de nekspieren. Magnesium komt vooral voor in: zeewier, volkoren granen, groene bladgroenten, noten, peulvruchten en fruit zoals frambozen, bramen en bananen. Let op: koffie, suikers, witmeelproducten, stress en veel zweten zorgen voor een sterke uitscheiding van magnesium.
  • Eet regelmatige, uitgebalanceerde maaltijden. Stoornissen in de bloedsuikerregulatie kunnen migraine uitlokken. Eet voornamelijk, groenten, volle granen, eiwitten en gezonde vetten (en beperk van voedingsmiddelen die een aanval kan veroorzaken). Sla ook geen maaltijden over. 
  • Verminder je stress! Als stress een oorzaak is van de hoofdpijn/migraine kan ook vaatverwijding en vaatverkramping een oorzaak van de klachten zijn. Het aminozuur arginine is een natuurlijke vaatverwijder. Arginine komt vooral voor in dierlijke producten, zoals rood vlees, gevogelte, vis en zuivelproducten. Ook in noten en zaden komt arginine voor. 
  • De bekende omega-3-vetzuren (visolie) heeft beschermende rol: deze speelt een belangrijke rol bij ontstekingsreacties en beïnvloeden de serotoninehuishouding positief. Lage EPA-spiegels (omega 3) in het bloed zijn geassocieerd aan een hogere frequentie van migraine-aanvallen.
  • Vitamine-D-tekort is geassocieerd aan alle vormen van hoofdpijn, met migraine in het bijzonder. Ook een tekort aan K2 komt meer voor onder migrainepatiënten: hetgeen ook een invloed heeft op de stijfheid van de bloedvaten. 
  • De stof 5-HTP verhoogt het serotonineniveau. Je kunt 5-HTP niet uit voedsel halen. Het aminozuur tryptofaan, dat het lichaam gebruikt om 5-HTP aan te maken, is te vinden in kalkoen, kip, melk, aardappelen, pompoen, zonnebloempitten, raap- en boerenkool en zeewier.
  • Voedingsstoffen B6, B12, folaat, spelen alle drie een belangrijke rol in het homocysteïnemetabolisme. Hoge homocysteïnewaarden zijn in verband gebracht met migraine. Een hoog homocysteïnegehalte zorgt voor meer (over)prikkeling.

 

Voor meer informatie over chronische migraine, kom gerust langs in de winkel. Wij adviseren je graag.

Deze blog is geen vervanging van een arts of specialist.

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00