De gezondheidsvoordelen van Mungbonen

De schijf van 5 adviseert minimaal 2x in de week peulvruchten te eten. Als je vegetarisch eet 3 á 4 keer in de week. De bekenste peulvruchten zijn bruine bonen, kikkererwten en linzen. Maar heb je ook wel eens gehoord van Mungbonen ?! Vandaag zet ik deze ondergewaardeerde groene boon in het zonnetje!

 

Mungbonen, heb je er wel eens van gehoord? De meeste mensen niet. Taugé is wel bekend. Maar wist je dat taugé wordt gekiemd uit mungbonen?! 

 

Wat zijn mungbonen?

Mungbonen zijn kleine groene peulvruchten die vooral populair zijn in de oosterse keuken. Mungbonen zijn rijk aan eiwitten en een geweldige bron van voedingsvezels. Ze bevatten enzymen, vitamines en mineralen zoals ijzer, foliumzuur, vitamine K,  magnesium en kalium.

 

Welke gezondheidsvoordelen hebben mungbonen?

  • Mungbonen zijn zeer geschikt voor mensen met bloedsuikerspiegel-schommelingen. Mungbonen hebben een zeer lage GI (suikergehalte) en wordt daarom aangeraden voor mensen met diabetes.
  • Ze hebben een positieve invloed op het darmmicrobioom doordat het zeer vezel rijk is en ze zijn makkelijk te verteren.
  • Mungbonen zijn vetarm en kan daarom helpen bij gewichtsverlies. Doordat ze vezelrijk zijn zit je langer vol en heb je minder de neiging om na het eten nog opzoek te gaan naar een snack.
  • Mungbonen zijn rijk aan kalium wat goed is om de bloeddruk te reguleren.
  • Mungbonen bevatten 24 gram eiwitten per 100 gram en zijn daardoor een goede eiwitbron voor vegetariërs en veganisten.

 

Hoe moet je mungbonen klaar maken?

Mungbonen zijn fris en bijzonder lekker. Ze zijn geschikt als hoofdingrediënt voor diverse Aziatische gerechten. Maar ook in soepen en stoofschotels smaken ze buitengewoon lekker. De groene bonen nemen veel vocht op, ook bij het koken, en kunnen daardoor ook erg goed de smaak van kruiden en specerijen opnemen. De textuur is wat meer vlezig dan van bijvoorbeeld bruine bonen.

Mungbonen moet je ongeveer 8 tot 24 uur weken, eventueel in een soort marinade van water en kruiden. Kook je soep met mungbonen kun je de bonen korter weken of langer laten koken. Afhankelijk van weektijd, kun je de bonen 20 minuten tot 30 minuten koken. Gebruik 80 tot 100 gram per persoon.

 

Recept mungbonen curry 

Ingrediënten;
2 eetlepels kokosolie
100 g uien , in blokjes
4 teentjes knoflook , fijngehakt
2 cm gemberblokje , geraspt
2 theelepel gemalen komijn
2 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen kurkuma
1 theelepel zout
½ theelepel garam masala
½ theelepel gemalen kardemom
100 g wortel, in fijne blokjes
100 g courgette, in fijne blokjes
750 ml groentebouillon
250 ml passata, (of tomaten uit blik)
160 g gedroogde mungbonen
150 g diepvries spinazieblokjes
100 ml kokos room
3 theelepels tamari
Koriander bladeren om te garneren

Bereidingswijze:
Dit recept voor mungbonencurry is zo gemakkelijk te maken. De basisstappen zijn als volgt:

Fruit de gesnipperde ui een paar minuten, voeg dan de knoflook en gember toe en roer een minuut.
Voeg de kruiden toe en bak al roerend een minuutje mee.
Voeg de wortelen en courgette toe en de groentebouillon, passata en mungbonen. Laat op laag vuur 40 minuten sudderen met het deksel erop, af en toe roeren.
Voeg de diepvriesspinazie toe, doe de deksel er weer op en kook nog 2 minuten.
Roer de kokos room en tamari erdoor en serveer gegarneerd korianderblaadjes.

Kijk voor dit recept op: https://www.cookingwithcamilla.com/family-friendly-mung-bean-curry/

Eet smakelijk!

 

 

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00