De voordelen van zeewier salade

Misschien bent u het wel eens tegen gekomen in een recept; zeewier. Het wordt ook wel bestempeld als superfood, omdat het rijk is aan een grote aantal goede voedingsstoffen. In deze blog leg ik u uit wat de gezondheidsvoordelen zijn van zeewier en hoe je het kan gebruiken:

 

Zeewier wordt in keukens over de hele wereld gebruikt, maar is het populairst in Aziatische landen zoals Japan, China en Korea. Zeewier komt, zoals de naam al zegt, uit de zee. Een ‘wier’ is een meercellige alg. Er zijn duizend verschillende soorten zeewier die allemaal in meerdere mate gezonde bestanddelen bevatten. Zeewier is afhankelijk van het zoute water, een goede bodem waar ze aan vast kunnen hechten en zonlicht. 

 

Er zijn veel verschillende soorten zeewier, waaronder: 

Wakame
Dulse
Nori
Iers mos
Blauwgroene algen zoals spirulina

 

Zeewier als superfood?

Zeewier is de belangrijkste voedingsbron voor het dierenleven in de zee en het bevat veel voedzame stoffen die gezond zijn voor het menselijk lichaam. Zeewier is een krachtige bron van eiwitten. Ze zijn rijk aan mineralen zoals magnesium, mangaan, jodium, calcium, ijzer en koper. Het mooie is dat zeewier rijk is aan de langeketen omega 3-vetzuren EPA en DHA. Ze zijn ook nog rijk aan anti-oxidanten zoals carotenoïden en flavonoïden . 

 

Wat zijn dan de gezondheidsvoordelen:

  • Heeft een gunstig werking op hart en vaten.
  • Ondersteunt de darmgezondheid
  • Ondersteunt de schildklier
  • Detoxen van het lichaam
  • Kan bijdragen leveren bij afvallen
  • Minder kans op diabetes
  • Ondersteunt het immuunsysteem 

 

Is zeewier veilig om te eten?

Het eten van kleine maar regelmatige hoeveelheden zeewier is volkomen veilig. Veel mensen zijn bang dat zeewier is vervuild met zware metalen, radioactiviteit en microplastic. Volgens meerdere onderzoeken valt dit mee en bevat zeewier te weinig verontreiniging om schadelijk te zijn. Hoewel zeewier heel gezond is en dagelijks gegeten kan worden, kun je beter oppassen met sommige bruinwieren. Sommige zijn in staat om extreem veel jodium aan zich te binden, waardoor ze 30.000 keer meer jodium bevatten. Zeewier zoals kombu kun je daarom beter slechts een paar keer per maand op het menu zetten. Rood- en groenwieren kunnen wel vaker gegeten worden. Het koken van zeewier in een ruime hoeveelheid water kan de hoeveelheid jodium met 99% verlagen, dus daardoor wordt de kans op een vergiftiging met jodium sterk verlaagd.

 

Conclusie; geniet met mate. 

Zeewier kan een prima aanvulling zijn op een gezond en gevarieerd voedingspatroon, maar gebruik het met mate. Gebruik zeewier in een salade of als smaak versterker in een soep. Ook is zeewier erg lekker door een omelet of door pesto. 

 

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00