Eiwitten zijn je bouwstenen voor je lichaam!

Eiwitten zijn je bouwstenen voor je lichaam. Zonder eiwitten kan je niet! Maar wat doen eiwitten dan precies in je lichaam? En krijg je wel voldoende binnen? In deze blog lees je er alles over;

 

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Het lichaam gebruikt eiwitten als bouwstof voor lichaamscellen. De huid, de spieren, de botten en het bloed zijn opgebouwd uit eiwitten. Ook heeft het lichaam voortdurend eiwitten nodig om nieuwe cellen te maken en oude cellen te vernieuwen. Maar aminozuren kunnen ook verder worden afgebroken om energie te leveren.

 

Waar zitten eiwitten in?

Eiwit is een van de drie voedingsstoffen, samen met vet en koolhydraten, die we in grotere hoeveelheden nodig hebben uit onze voeding. 

Bijna alle voedingsmiddelen bevat eiwit. Ze komen voor in zowel dierlijke als plantaardige producten.

Denk bij plantaardige voeding o.a. aan peulvruchten, noten, zaden en granen en dierlijke voeding aan vlees en zuivel. 

 

Zijn plantaardige en dierlijke eiwitten gelijkwaardig voor de gezondheid?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat plantaardige eiwitten gezonder zijn voor je hart en bloedvaten dan dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten hebben echter ook nadelen. Ze bevatten onvoldoende bouwstenen die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Deze bouwstenen, die meer aanwezig zijn in dierlijke eiwitten, noemen we essentiële aminozuren. Hoe meer essentiële bouwstenen, hoe hoger de kwaliteit van het eiwit. Wil je dierlijke eiwitten vervangen door plantaardige? Dan is het belangrijk dat je verschillende eiwitbronnen goed combineert.

 

Wat gebeurt er als we te weinig eiwitten hebben?

Het niet eten van voldoende eiwitten brengt een aantal gezondheidsrisico's met zich mee: het daarmee gepaard gaande spierverlies kan resulteren in een lagere fysieke kracht; slecht evenwicht en potentiële mobiliteitsproblemen, vooral bij oudere volwassenen. Het kan ook zijn dat uw eetlust niet goed onder controle is, wat resulteert in gewichtstoename en meer lichaamsvet.

 

Wat zijn tekenen van een eiwit te kort?

De eerste tekenen dat je mogelijk niet genoeg eiwitten eet, kunnen een verslechtering van de conditie van uw haar, nagels en huid zijn.

Andere tekenen zijn onder meer wonden en verwondingen die langer nodig hebben om te genezen, vaker verkoudheden en infecties, bloedarmoede en spierzwakte, en mogelijke zwelling van uw benen, voeten en handen. Je kunt ook vermoeidheid ervaren.

 

Krijg je wel voldoende eitwitten binnen?

Wat je elke dag nodig hebt en hóe je dat invult: dat is natuurlijk voor iedereen anders. Want geen persoon is hetzelfde. Wel kunnen we een advies geven. 

 

Een volwassene met een normaal inspanningsniveau heeft 0,8 tot 1 gram netto eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig.

 

Mensen die een hoge eiwitbehoefte hebben (minimaal 1.4-1.8 gr/kg lichaamsgewicht):

  • Topsporters.
  • Mensen die zware lichamelijke inspanning verrichten,
  • COPD patiënten,
  • Mensen met ernstige ziekten,
  • Mensen die herstellend zijn/geopereerd zijn (en dan nog liever ruim voor de operatie de eiwitinname opvoeren),
  • Ook bij kinderen in de groei, zwangere vrouwen en tijdens de lactatieperiode is de eiwitbehoefte groter dan de normale hoeveelheid van 0.8-1 gram per kg/lichaamsgewicht.
  • Vegetariers en veganisten (hebben een tot 30% hogere eiwitbehoefte)

 

Zijn er ook gevaren aan het te veel eten van eiwitten?

Een langdurige inname van grote hoeveelheden eiwitten is in verband gebracht met botverlies en nierschade. Bij verder gezonde individuen is er echter weinig bewijs voor dit effect; men begrijpt nu dat een eiwitrijk dieet alleen een probleem is voor mensen met een bestaande ziekte of nierdisfunctie.

Bij een verder gezonde volwassene, inclusief ouderen , kan een hogere eiwitinname het verlies van spiermassa en kracht helpen voorkomen en de gezondheid van de botten juist ondersteunen!

 

Wat als je onvoldoende eitwitten uit je voeding haalt?

Om er zeker van te zijn dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt of als je behoefte hebt aan extra eiwitten, kun je kiezen voor een supplement, zoals eiwittenpoeder. Wij verkopen van het merk Mattison, biologische eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten. Bovendien zijn ze gluten- en lactosevrij.

 

Heb je vragen over dit onderwerp of belangstelling naar ons assortiment biologische eiwitten poeder? Kom dan gerust lang in de winkel!

 

 

 

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00