Emoties en chronische pijn.

Welk verbanden kunnen er zijn tussen bepaalde emoties die je voelt en chronische pijn? Waarom is het belangrijk dat te snappen? En wat kunnen daar mee? Leer meer over het verband tussen emoties en chronische pijn;

 

Om te genezen is een actieve rol nodig van de persoon met de klachten zelf.

Een onderdeel van behandeling van chronische klachten is het bewust worden en begrijpen waar chronische pijn vandaan komt en het verband tussen emoties en chronische pijn. 

 

Je geneest jezelf wanneer je ook aandacht schenkt aan je lifestyl, voeding, beweging, maar ook hoe je bent in verbinding met jezelf. Hoe jij met stressvolle situatie omgaat, hoe emoties invloed hebben op jouw dagelijks bezigheden. Wat jouw oude pijn is.

Een deel van de mensen met chronische pijn is zich verminderd bewust van hun emoties. Pijn en emoties hangen nauw samen.

 

Het hebben van een lichamelijke ziekte kan je geestelijke gezondheid op verschillende manieren beïnvloeden, afhankelijk van wie je bent en wat er in je leven gebeurt.

En een slechte geestelijke gezondheid kan van invloed hebben op je vermogen om gezonde beslissingen te nemen en chronische ziekten te bestrijden.

 

Emoties, aanhoudende pijn;

Bepaalde patronen zijn vaak wel kenmerkend voor mensen die aanhoudende pijnklachten hebben of vatbaar zijn. Natuurlijk gaat dat niet altijd en voor iedereen op, er zijn vele aanleidingen van pijn en vele ‘soorten’ pijnpatiënten. Maar er zijn wel patronen te zien.

  • Kindpatronen: veel mensen met chronische pijn zijn of voelen zich kwetsbaar, kennen het gevoel “niet goed genoeg” te zijn
  • Copingpatronen: veel mensen met chronische pijn geven toe aan ‘wat de ander wil’, stoppen eigen emoties weg…terwijl je weet dat “het niet goed voelt”
  • Ouderpatronen: veel mensen met chronische pijn zijn streng en veeleisend naar zichzelf, zijn (deels) perfectionistisch

 

De oorzaak van chronische pijn is vaak gelegen in onderdrukte boosheid of schuld naar personen die ons zeer nabij staan, zoals onze ouders, partner of kinderen. Het gaat om gevoelens die we niet accepteren of tolereren, omdat ze bedreigend zijn of kwetsend voor anderen.

Karaktereigenschappen zoals het goed willen doen, anderen tevreden willen houden, perfectionisme of onafhankelijk willen zijn maken dat we veel druk op ons zelf leggen. Daarmee ontkennen we nog meer onze ware behoeften en emoties. De geest creëert lichamelijke pijn om ons af te leiden van de emotionele pijn die we (onbewust) verkiezen niet te willen voelen.

 

Het hebben van chronische lichamelijke klachten roept vaak veel gevoelens op van angst, machteloosheid en frustratie. Vooral angst is zeer frequent aanwezig: angst voor de intensiteit van de pijn, angst voor verergering, zorgen om de beperkingen die de pijn met zich meebrengt, financiële zorgen, sociale zorgen, angst voor onbegrip etc.

 

Bewustwording! De eerste en allerbelangrijkste stap die je kunt nemen richting klachtvermindering is bewustwording!

 

Het lichaam heeft daarbij meestal ondersteuning nodig door de goede voedingstoffen te eten. Ook kan bijvoorbeeld kruiden, vitamines en mineralen versterking  geven. Voor vragen hierover kun je het beste langs komen in de winkel. Wij geven gericht advies op maat.

 

Genezing ontstaat ook door een bepaald doel in je leven te hebben. Een hobby, een studie of maatschappelijke activiteit waardoor je zinvoller en positiever in het leven staat.

 

Lichaamsbeweging kan feel-good hersenchemicaliën vrijmaken, zoals endorfine en serotonine, die depressie en angst kunnen verlichten.

 

Chronische pijn kan ook uw slaap beïnvloeden, en op meer dan één manier. Slapeloosheid kan ontstaan ​​omdat u uw gedachten niet kunt afleiden van het bonzen in uw been of de spanning in uw rug. 

Een gebrek aan slaap heeft invloed op meerdere aspecten van uw leven: stemming, geheugen, concentratie, activiteitenniveau en zelfs relaties. Er kan zich vermoeidheid ontwikkelen, wat eventuele negatieve gevoelens verder kan verergeren. Bepaalde planten en kruiden hebben een rustgevend effect en kunnen ter ondersteuning worden ingezet. Voor vragen kom gerust langs in de winkel.

 

Deze blog is geen vervanging van een arts en is puur ter informatie. Voor vragen adviseer altijd een specialist.

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00