Geheugen en concentratie

Vergeten is menselijk, toch?! Wanneer je wel eens iets vergeet, betekent dit niet direct dat je vergeetachtig bent of hier ook echt een probleem mee hebt. Maar als je langdurig dingen vergeet kan dat een probleem worden! Voor jezelf en je omgeving. In deze blog lees je welke voedingsstoffen belangrijk zijn voor het geheugen en concentratie:

 

Het geheugen is het vermogen van een mens of dier om informatie te onthouden.

 

Geheugenproblemen en een verminderde concentratie kan op elke leeftijd voorkomen. Wanneer je last hebt van vergeetachtigheid, wil je natuurlijk graag direct een oplossing. Maar het is noodzakelijk om eerst de onderliggende oorzaak vast te stellen. Zo kunnen tekorten aan bepaalde vitaminen en omega 3 vetzuren een negatieve invloed hebben. Maar ook leeftijd, stress en stemmingsstoornissen zijn van invloed op het geheugen!

 

De hersenen zijn een complex orgaan orgaan. De hersenen van de mens bestaan uit gemiddeld 86 miljard zenuwcellen of neuronen! De hippocampus is het geheugen centrum in je hersenen. Deze blijft je hele leven nieuwe cellen aanmaken, zodat je de tools hebt om je herinneringen vast te leggen.

 

Gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend. Gezonde voeding (liefst biologisch) en een gezond en actief levensstijl kunnen je hersenen juist goed ondersteunen. Ook zijn er bepaalde voedinsgsstoffen die een belangrijke rol spelen om je hersenen gezond te houden;

 

Vitamine B

Vitamine B-6, B-12 en foliumzuur zijn vooral belangrijk voor de hersenstofwisseling. Tekorten aan deze vitaminen kunnen een negatieve invloed hebben op het geheugen en concentratie. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart van de Nederlandse ouderen een vitamine B-12 tekort heeft. Dit tekort ontstaat meestal niet doordat de B-12 onvoldoende met de voeding wordt ingenomen, maar wel doordat vitamine B-12 niet goed wordt opgenomen. De oorzaak ligt, vooral op latere leeftijd, in een verminderde productie van maagzuur of gebruik van maagzuurremmers. Hierdoor wordt vitamine B-12 onvoldoende uit de voeding vrijgemaakt.

 

Omega 3 vetzuren

Het omega 3 vetzuur DHA komt van nature, samen met EPA, voor in vis en algen. DHA is van groot belang voor de opbouw en werking van het zenuwstelsel en dan vooral voor de hersenen. De droge stof van de hersenen bestaat voor ruim een derde uit meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV) en dan vooral DHA. DHA maakt de celwanden "soepel" en zorgt er op die manier voor dat prikkels goed van de ene naar de andere cel worden doorgegeven.

 

Hierboven werd al aangegeven dat bij geheugenproblemen of concentratie problemen het van belang is om naar de oorzaak te kijken. Vaak is stress één van de grootste boosdoeners. Ook hier zijn bepaalde voedingsstoffen die een rol kunnen spelen ter ondersteuning. Denk hierbij aan;

 

Rhodiola

Dit kruid kan goed worden ingezet bij mensen met chronische stress, stress-gerelateerde klachten zoals (chronische) vermoeidheid, neerslachtigheid of depressie, prikkelbaarheid, angst, concentratie-en geheugenproblemen en slaapproblemen. De effecten kunnen al na 3 dagen rhodiolasuppletie merkbaar zijn.

 

L-Theanine

Het aminozuur L-Theanine is een natuurproduct dat mensen bij een combinatie van stress en concentratieproblemen goed kan ondersteunen. L-Theanine komt uit de groene thee. Volgens onderzoek blijkt L-Theanine de bloed-hersenbarrière te passeren en een stimulerend effect te hebben op de alfa-golf activiteit in de hersenen. Dit effect kan onder meer ook door meditatie worden bereikt. L-Theanine werkt snel, het rustgevend effect treedt al op zo'n 30-40 minuten. Door de snelle werking is L-Theanine uitermate geschikt bijvoorbeeld examens of andere mentale inspanningen die gepaard gaan met stress en concentratieproblemen.

 

Neerslachtigheid 

Neerslachtigheid en depressiviteit komen vaak voor. Eén van de symptomen is een verstoring van het geheugen en/of de concentratie. Zowel bij jongeren als bij ouderen worden de klachten vaak onvoldoende herkend. 

 

Bij depressiviteit is er meestal ook sprake van een verminderde eetlust. Daarom is in dit geval een goede aanvulling van een Multi-vitamine preparaat aan te raden. Het kruid Sint Janskruid kan een positieve bijdrage leveren bij depressieve gevoelens. Depressiviteit is in principe niet geschikt voor zelfmedicatie; zoek altijd deskundig advies. Ook met medicijn gebruik en Sint Janskruid.

 

Voor meer informatie over geheugen, concentratie en het gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kom dan gerust langs in de winkel voor deskundig advies.

 

Deze blog is niet ter vervanging van een arts of specialist.

 

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00