Gewrichtsklachten

Zo’n 1,4 miljoen Nederlanders hebben last van artrose in een of meerdere gewrichten. De gevolgen op het dagelijks leven zijn groot. In deze blog lees je over wat artrose is en de maatregelen die ondersteuning kunnen bieden;

 

Bij artrose hebben mensen dagelijks last van pijnlijke, stijve gewrichten en hebben daardoor moeite met bewegen. Artrose wordt vaak gezien als ouderdomskwaal, iets dat bij het ouder worden hoort en waar je niets aan kunt doen.

Terwijl artrose één van de belangrijkste oorzaken is van verlies van gezonde levensjaren. Het beperkt mensen in hun bewegingsvrijheid en mobiliteit en kan zelfs leiden tot invaliditeit. Daar komt bij dat door het gebrek aan beweging het risico op andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten bij deze groep groter wordt. 

 

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening die wordt veroorzaakt door slijtage van het kraakbeen in gewrichten en kan aanzienlijke pijn en stijfheid veroorzaken. Deze chronische ziekte ontstaat vaak door een combinatie van factoren, waaronder fysieke overbelasting, een verstoord immuunsysteem en langdurige mentale of emotionele spanning.

 

Wat zijn de symptomen van artrose?

Symptomen van artrose zijn onder meer gewrichtspijn, gewrichtsstijfheid, verminderde gewrichtsflexibiliteit en sporen van botten. Artrose kan elk gewricht in het lichaam aantasten, maar komt het meest voor in de gewrichten van de handen, nek, knieën, schouders, rug en heupen.

 

Wat zijn de risicofactoren?

Bekende risicofactoren voor gewrichtsklachten zijn onder ander overgewicht, roken, voeding, ernstige overbelasting, het gebruik van pijnstillers en beschadiging van het gewricht door bijvoorbeeld een ongeval. De aanleg om reuma te ontwikkelen lijkt voornamelijk genetisch bepaald.

 

Wat is het verschil tussen artrose en artritis?

Artrose en artritis zijn allebei aandoeningen die gerelateerd zijn aan de gewrichten. Artrose wijst op slijtage van het gewrichtskraakbeen dat het bot bedekt, artritis is een ontsteking van het gewricht of het gewrichtskapsel. Artritis kan tot artrose lijden.

 

Voeding!

Het vermijden van een aantal voedingsstoffen en het extra innemen van andere, kunnen een bijdrage leveren aan het verminderen van de klachten. Vooral een overmaat aan eiwitten en verzadigd vet zoals zuivel en vlees, kunnen een negatief effect hebben. Ook allergenen, suiker en alcohol kun je beter vermijden.

Beter is om verzadigde vetten te vervangen door meervoudig onverzadigd vet, zoals uit koudgeperste olie of uit vis. Dit zal bijdragen aan verbetering van het immuunsysteem en vermindering van ontstekingen. 

 

Daarnaast kunnen bepaalde voedingssupplementen en kruidenpreparaten bijdragen aan het verminderen van de pijnklachten en het herstel van de gewrichten bevorderen;

 

Boswellia serrata

De hars van de wierookboom wordt al vele eeuwen gebruikt bij ontstekingsreacties. Onderzoek heeft aangetoond dat één van de bestanddelen van deze hars, het boswellia AKBA, verantwoordelijk is voor ontstekkingsremmende eigenschappen.

 

Glucosamine en chondroïtinesulfaat

Glucosamine is een natuurlijke stof die in hoge concentraties voorkomt in de structuren van onze gewrichten. Glucosamine kan het lichaam helpen om beschadigd kraakbeen te herstellen. De belangrijkste functie van glucosamine is een stimulatie van de productie van glycosaminoglycanen die zorgen voor de stevigheid van de gewrichten. Het verbetert de structuur van het kraakbeen en kan daardoor het vocht in het gewricht beter vasthouden. Dit is essentieel voor de schokdemping bij belaste bewegingen. Daardoor kan het gewricht weer soepeler bewegen zonder pijn. Het komt erop neer, dat een voldoende hoog glucosaminegehalte noodzakelijk is voor onderhoud van het bestaande kraakbeen en wellicht ook voor de aanmaak van nieuw kraakbeen. Bovendien doet glucosamine iets aan de oorzaak van deze kwaal. Tegelijkertijd is het veilig. Bij proeven op mensen hebben onderzoekers nooit gevaarlijke bijwerkingen kunnen ontdekken. Meestal wordt het in supplementen gecombineerd met chondroïtinesulfaat omdat deze twee stoffen zeer met elkaar samenwerken.

 

MSM

Een andere belangrijke stof voor herstel van weefsel is MSM (methyl sulfonyl methaan). Het heeft een ontstekingsremmende eigenschap en zorgt voor pijnvermindering. MSM is een organisch gebonden zwavel en vermindert pijn, verbetert het zuurstoftransport, ontgift het lichaam en geeft meer energie. MSM heeft veel gezondheidsbevorderende eigenschappen en is veilig in gebruik. MSM is een goed alternatief voor reguliere pijnstillers. Het is de veiligste en meest effectieve pijnstiller bij chronische pijnklachten  die we kennen.

 

Visolie of GLA

Het omega-3 vetzuur eicosapentaeenzuur (EPA) uit visolie heeft een ontstekingsremmende werking door de invloed op de aanmaak van ontstekingsbevorderende stoffen in het lichaam (prostaglandinen). De huidige voeding bevat te weinig omega 3-vetzuren. Dit is de reden dat visolie als eerste aanvulling wordt geadviseerd bij gewrichtsklachten. Het vetzuur GLA uit borageolie heeft eveneens ontstekingsremmende eigenschappen bij gewrichtsontstekingen.

 

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor het immuunsysteem. Het is noodzakelijk om ongewenste ontstekingsreacties te helpen voorkomen. Gebruik van extra vitamine D of van levertraan (rijk aan vitamine D en omega-3 vetzuren) kan klachten helpen verminderen. Omdat tekorten aan vitamine D schrikbarend veel voorkomen, vooral bij ouderen, is een aanvulling met extra vitamine D wenselijk bij alle vormen van gewrichtsklachten. 

 

Lifestijl advies

  • Zorg dat u overtollig gewicht kwijtraakt. Gewichtstoename verhoogt het risico op de ontwikkeling van artrose in de knieën en heupen.
  • Bewegen in het water is een goede manier om klachten te verbeteren. Door de weerstand van het water kunt u uw spieren op een zachte manier versterken.
  • Vermijd blessures. Op elke leeftijd kunnen ernstige blessures ontstaan, zoals gescheurde gewrichtsbanden, kraakbeen of gebroken benen, die op latere leeftijd artrose veroorzaken.

 

Voor meer informatie over gewrichtsklachten en het gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kom dan gerust langs in de winkel. Wij adviseren je graag.

Deze blog is niet ter vervanging van een arts of specialist. Overleg altijd bij gebruik van supplementen en medicijnen een specialist.

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00