Gezonde manieren om je immuunsysteem te versterken!

Het immuunsysteem is een van de belangrijkste systemen van je lichaam. Zonder het immuunsysteem zouden we niet kunnen overleven. Als je immuunsysteem verzwakt is krijgen ziekteverwekkers de kans om infecties te veroorzaken. Om de kans op ziek worden zoveel mogelijk te beperken, zijn er manieren om je immuunsysteem te versterken. Ben jij benieuwd hoe je dat doet? Lees dan vooral verder;

 

Wat is eigenlijk het immuunsysteem?

Je immuunsysteem is een groot netwerk van organen, witte bloedcellen, eiwitten (antilichamen) en chemicaliën. Dit systeem werkt samen om je te beschermen tegen vreemde indringers (bacteriën, virussen, parasieten en schimmels) die infecties, ziekten en aandoeningen veroorzaken.

 

Wat doet het immuunsysteem en hoe werkt het?

Je immuunsysteem werkt hard om je gezond te houden. Het is zijn taak om ziektekiemen uit je lichaam te houden, ze te vernietigen of de omvang van hun schade te beperken als ze binnendringen.

 

Als je de immuniteit wilt versterken, kijk dan naar de darmen!

Het immuunsysteem is in het hele lichaam aanwezig, met de darmen als centrum. 80% van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen.. Het darmslijmvlies heeft hier een belangrijke functie; het zorgt ervoor dat schadelijke stoffen zoals virussen het lichaam niet kunnen binnendringen.

Ook het darmmicrobioom speelt een sleutelrol in het immuunsysteem. Goede vezels ondersteunt de balans in het microbioom, maar ook probiotisch voedsel eten zoals kefir, gefermenteerde groenten, zuurkool, kombuchathee, kimchi en miso. Eventueel aangevuld met een probiotica.

 

Hoe kan ik mijn immuunsysteem gezond houden?

Voor ondersteuning van het immuunstysteem is het belangrijk om goed voor het darmslijmvlies te zorgen. Een gezonde leefstijl en volwaardig voeding hebben een positieve invloed. Denk hierbij aan groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten zoals uit vette vis. 

Stress, bewerkte voedingsmiddelen, suikers, alcohol, roken en medicatie kunnen het darmslijmvlies beschadigen. 

 

Supplementen voor het immuunsysteem!

Het eten van een goede kwaliteit voeding, zoals hierboven weergegeven, kan tekorten aan voedingsstoffen voorkomen. Er zijn echter bepaalde situaties waarin we niet altijd een voedzaam maaltijd eten, of die een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen hebben. Denk hierbij aan als dat we teveel druk of stress ervaren, te weinig zonlicht, medicatie of bij bepaald ziektes.

 

Wat zijn de beste vitaminen voor het immuunsysteem?*

  • Vitamine C; Bij weerstand problemen wordt vitamine C meestal ingenomen op het moment dat de eerste verkoudheids- of griepverschijnselen zich voordoen. Dit zou eigenlijk eerder moeten. Door vitamine C preventief in te zetten kan het immuunsytseem worden versterkt.
  • Vitamine D; Vitamine D heeft eveneens een groot takenpakket in het immuunsysteem. Deze vitamine kan ontstekingen verminderen, de functie en activiteit van verschillende immuuncellen regelen en helpen bij het bestrijden van infecties.
  • Zink; Het mineraal zink is essentieel voor het immuunsysteem. Het helpt lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf én maakt ziekteverwekkers in het lichaam onschadelijk. Uit onderzoek is gebleken dat extra inname van zink bij een tekort direct al leidt tot een verbetering van de werking van het immuunsysteem.

 

Kruiden bij griep*

Als griep of verkoudheid toch toe dreigen te slaan worden er vanuit de natuurgeneeskunde verschillende kruiden aangeraden. 

  • Echinacea; Het kruid echinacea wordt vaak ingezet op het moment dat griep zich voordoet, omdat het de aanmaak en activiteit van de witte bloedcellen die het virus moeten 'bestrijden', activeert.
  • Astragalus; De wortel van het kruid Astragalus is bekend vanuit de traditionele Chinese geneeskunde als Huang Qi. Het wordt onder ander bij griep en verkoudheid gebruikt vanwege de krachtige antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Vlierbes: Ook de bessen van de vlier worden aangeraden als effenctief middel bij griep. Bovendien is uit verschillende onderzoeken gebleken dat suppletie met vlierbes de symptomen van infectie aan de bovenste luchtwegen substantieel vermindert.

 

* bron; vitamin times

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00