Gezonde slaap!

Slaap is belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid! Tijdens de slaap worden de inspanningen van de dag verwerkt, wordt energie aangevuld, het stressniveau verlaagd en worden de spieren hersteld! Heerlijk toch?! Maar wat als het slapen nu juist niet lukt? In deze blog lees je alles over slaap met tips en advies;

 

Wist je dat 1 op de 5 mensen slecht slaapt?

Gezonde slaap betekend herstel. Gemiddeld heeft een volwassene 7 tot 9 uur goede kwaliteit slaap nodig! Helaas ervaren veel mensen een mindere goede slaap. In ons land maar liefst 1 op de 5 mensen. Zij kunnen niet eenvoudig in slaap vallen, slapen niet goed door of worden heel vroeg wakker. Dit kan leiden tot klachten zoals; prikkelbaarheid, vermoeidheid, gebrek aan concentratie, met op termijn gevolgen op het werk en privé. 

 

Wist je dat vrouwen minder goed slapen dan mannen en dat vrouwen vaker gebruik maken van slaapmiddelen?

Volgens cijfers vanuit de verslavingszorg nemen in ons land ongeveer 750.000 mensen elke avond een slaapmiddel! Ongeveer een derde van hen doet dit langer dan drie maanden en is chronisch gebruiker van de zogehete benzo's; zoals oxazepam of diazepam.

 

Het gebruik van deze middelen is niet zonder gevaar; ze zijn sterk verslavend en kennen velen bijwerkingen zoals verminderde alertheid en rusteloosheid. Al na 2 weken kan gewenning optreden. Bij chronische gebruik kan de medicatie klachten veroorzaken zoals spanning, angst en ook slapeloosheid.... en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Het stoppen van deze medicatie moet altijd in overleg met de voorschrijver.

 

Wist je dat de tijdstip en wat we eten invloed heeft op onze slaap?

Alles wat we eten en drinken heeft invloed op onze mentale en fysieke prestaties. Sommige voedingsstoffen hebben een stimulerende werking en houden ons wakker. Andere stoffen zorgen voor het omgekeerde en vallen we beter in slaap. 

 

De bekenste energieleveranciers is suiker. Ook van cafeine, groene thee en chocolade krijgen we een "kick". Net als het aminozuur tryamine, wat zorgt voor alertheid. Dit aminozuur zit vooral in oude kaas, droge worst en gedroogd fruit. Ga de verleiding hiervoor uit de weg voor het slapen gaan.

 

Het tijdstip waarop we eten is van belang, net als de hoeveelheid. Een late snack zorgt voor een stijging van het energieniveau. Een zware maalijd zorgt ervoor dat de spijsvertering actief blijft, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt en eventuele slaperigheid verdwijnt. 

 

Voedingsstof magnesium wat vooral in noten, zaden en groene groenten zoals broccoli en spinazie zit, heeft een sterk ontspannende werking. Afhankelijk van leeftijd, voedingsgewoonte, leefwijze en medicijnen kun je extra behoefte hebben aan magnesium. In Nederland is de aanbevolen dagelijks inname 300 mg. Veel mensen halen dit niet uit hun voeding.

 

Een ander 'slaapverwekkende' voedingsstof is het aminozuur tryptofaan, dat van nature aanwezig is in eieren, kersen, spinazie, bananan en melk. Met behulp van magnesium en vitamine B6, maakt het lichaam uit tryptofaan de stof 5-HTP aan. Wat wordt omgezet in het 'gelukshormoon' serotonone en daarna in het slaap hormoon melatonine. 

 

Gebruik kruiden voor een goede nachtrust.

Natuurlijke kruidenextracten voor de slaap hebben geen bijwerkingen zoals de 'benzo's'. Kruiden stimuleren het slaapproces van in- en doorslapen en zorgen voor een uitgerust gevoel in de ochtend. Vanwege mogelijke interacties wordt aangeraden kruidensupplementen niet te combineren met medicatie die op de hersenstofwisseling werkt. Bij twijvel overleg met de voorschrijver.

 

De meeste gebruikte kruiden zijn;

  • Valeriaan. Dit kruid wordt al eeuwenlang geadviseerd voor het verminderen van spanning en verbeteren van slaap. 
  • Hop. Volgens de geschiedenis werd het effect van hop ontdekt tijdens het plukken van de hopbloemen. De plukkers vielen soms spontaan in slaap tijdens het werk, een verschijnsel dat 'hop pickers fatigua' werd genoemd. Een pijnelijke ervaring; de klimplant wordt meters hoog en in vroegere tijden werden de bloemen verzameld door plukkers die op stelten liepen.... 
  • Passiebloem. Passiebloem staat bekend vanwege de prachtige bloemen die in verschillende kleuren voorkomen. Medicinaal is het vooral bekend bij slaap- en stress klachten.

 

Nog enkele tips voor het slapen gaan;

  • Houdt regelmaat in je slaapritme
  • Vermijd schermen en blauw licht
  • Luister ontspannende muziek of mediteer
  • Zorg voor een koele en donkere slaapkamer
  • Eet gezond

Kies de juiste suppltie of kruiden! Kom gerust langs in de winkel. Wij adviseren je graag.

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00