22/07/2024 door Corry de Vries 0 Opmerkingen
Hersen-darm as
Wist je dat een disbalans van de darmen invloed heeft op mentale klachten?
In deze blog lees je meer over wat de rol is van je darmen en emotionele klachten zoals depressie, angst en slaapproblemen.
Wat is de hersen-darm as?
Misschien heb je er wel eens van gehoord. De verbinding tussen de darmen en hersenen.
De darm-hersen-as is de tweerichtingsbiochemische signalering die plaatsvindt tussen het maag-darmkanaal en het centrale zenuwstelsel. Waarbij het darmmicrobioom grote invloed heeft op het centraal zenuwstelsel.
De darmen worden ook wel onze tweede brein genoemd!
De darmen hebben (net als het brein) een eigen zenuwstelsel, namelijk het enterische zenuwstelsel. Zowel het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg) als het enterische zenuwstelsel (de darmen) zijn opgebouwd uit neuronen die met elkaar communiceren en het lichaam aansturen. In de darmen zijn zo’n 500 miljoen neuronen te vinden en deze functioneren onafhankelijk van de hersenen.
Het microbioom en hormonen
In je darmen worden verschillende hormonen geproduceerd, grotendeels door de daar aanwezige bacteriën. Deze bacteriën zijn o.a. verantwoordelijk voor zo’n 90% van de serotonineproductie in het lichaam.
Dit hormoon verspreidt zich via de bloedbaan over het gehele lichaam en vervult verschillende functies. Serotonine staat ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’ en heeft een sterke invloed op je gedrag, maar ook heeft het een regulerend effect op de darmperistaltiek.
De impact van het microbioom (darmflora/darmbacteriën) op ons brein is dus nog groter dan we dachten. Dat de conditie van de darmen niet alleen invloed heeft op de lichamelijke gezondheid, maar ook op het geestelijk welzijn!
Wat is de rol van de darmen bij depressie, angst en slaap?
Verstoring van de darm- hersen as kan grote problemen veroorzaken op gebied van stemming, emoties en slaap. Depressie, angst en slaapproblemen komen ook vaak voor.
De samenstelling van je darmmicrobioom speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van depressie. De darmmicobioom, bestaande uit goede bacteriën, zijn betrokken bij de synthese van o.a. butyraat en de neurotransmitters GABA en serotonine.
De slechte darm bacteriën werken bovendien ook ontstekingsbevorderend en lokken ontstekingsreactie uit in je lichaam. Hoe hoger de ontstekingswaarde hoe meer cortisol (stresshormoon) het lichaam aanmaakt. Door te hoge cortisol staat het lichaam als het ware constant aan. Doordoor kun je slaap problemen krijgen.
Hersen darm as herstellen
Ervaar jij naast darmklachten ook geregeld stress, angst of depressie?
Dan is de kans groot dat bij een goede aanpak van zowel je hersenen als je darmen, het functioneren van beide organen enorm zal verbeteren en klachten die je ervaart mogelijk helemaal verdwijnen.
Voeding is de basis!
Kijk eens kritisch naar je voedingspatroon. Maak desnoods eens een dagboek met wat je eet.
Welk voedsel heeft negatieve invloed op je darmen:
- Bewerkte voedingsmiddelen
- Allergenen zoals gluten, lactose, soja, eieren en noten
- Suiker en zoetstoffen
- Additieven en conserveermiddelen
- Herbiciden en pesticiden
- Alcohol en cafeïne
De bacteriën in je buik zijn dol op vezels. Vezels zitten in groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten. Door hier veel van te eten, helpt het de goede bacteriën hun werk te doen.
Het effect van een probiotica op je darmen.
Naast gezonde voeding zijn ook probiotica van belang voor gezonde darmen. Probiotica zijn levende micro-organismen die bij toediening in de juiste hoeveelheden een gunstig effect op de gezondheid kunnen hebben. Deze bevatten goede bacteriën die kunnen helpen om een verstoorde darmflora te herstellen.
Om voldoende probiotica binnen te krijgen voor een gunstig effect kunnen probiotica supplementen worden genomen. Laat je altijd goed informeren als je besluit een probiotica te gebruiken. Er zijn namelijk diverse supplementen op de markt met verschillende sterktes, hoeveelheden qua stammen en kwaliteit.
Wil je nu meer informatie over darm hersen-as. Kom dan gerust langs in de winkel voor advies.
Deze blog is puur ter informatie en geen vervanging van een arts of specialist. Heb je mentale klachten zoals depressie of angststoornis, raad pleeg altijd een specialist!
Opmerkingen
Schrijf een reactie