Wat is het verband tussen de maan, teunisbloem en de vrouwelijke cyclus?

Misschien heb je er wel van gehoord? Dat teunisbloem olie ook wel een vrouwenolie wordt genoemd. Maar waarom is dat en wat heeft de maan en de cyclus er mee te maken? In deze blog leg ik je het allemaal uit;

 

Teunisbloem is een prachtig mooie plant dat gele bloemtjes heeft. Het is een beetje merkwaardige plant. De bloemen gaan namelijk 's avonds open in plaats van overdag, waardoor het de bijnaam "teunisbloem" of "mooi in de nacht" heeft. Doordat de bloemen 's avonds opengaan heeft de maankracht invloed op de bloem.

Wat misschien niet iedereen weet is dat het vrouwelijke voortplantingssysteem nauw verwant is aan de krachten van de maan. Het woord menstruatie of 'menses' is afgeleid van het Latijnse woord Mensis wat eigenlijk maand betekent en heeft ook betrekking op het Griekse woord 'Mene' wat 'maan' betekent.

De maandelijkse menstruatiecyclus is hoe de maan ebt en stroomt in het lichaam van de vrouw. Gezien het feit dat de gemiddelde lengte van een menstruatiecyclus bij vrouwen in de reproductieve leeftijd ongeveer 28 en 29 dagen duurt, en dat geldt ook voor de maancyclus, die 29 dagen is, wekt dus de indruk dat maandelijkse perioden rechtstreeks verband houden met de maancyclus.

De meeste vrouwen die zich bewust zijn van hun lichaam en het ritme van de maan, kunnen beamen dat hun vrouwelijke rondingen toenemen tijdens volle maan en weer afnemen bij een afnemende maan. Ook emoties hebben hierop invloed. Let bij de volgende volle maan maar eens op! Als je als vrouw bewust wordt van je cyclus, de bijbehoordende energie en kracht, kun je jezelf hierop beter afstemmen.

Hoewel elke vrouw anders is als het om PMS gaat, is één ding zeker; de cyclus brengt allerlei kwaaltjes zowel fysiek als emotionele met zich mee. Sommige kruiden en essentiële oliën kunnen helpen bij het verlichten van het PMS. Eén daarvan is Teunisbloemolie.

 

Wat kan Teunisbloemolie voor jouw PMS betekenen?

 

Teunisbloem olie is rijk aan GLA, gamma-linoleenzuur. Het maakt ook een aantal specifieke hormonen aan. De eicosanoïden, ook wel mini-hormonen genoemd. Deze zijn boodschappers die processen in het lichaam aansturen en reguleren. 

Teunisbloemolie kan worden gebruikt om de symptomen van PMS te kalmeren, zoals krampen, buik- en rugpijn en hoofdpijn klachten. Het heeft ook een gunstige invloed op emotionele disbalans zoals prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.

Een leuke bijkomstigheid is dat teunisbloemolie kan bijdragen aan het verbruik van meer energie, wat kan leidt tot gewichtsverlies!  

 

Wat kan je zelf nog meer doen tegen PMS klachten?

  • Gezonde voeding: eet voldoende verse groenten en fruit
  • Vermijd koffie, alcohol en suikers.
  • Voldoende slapen: ondersteun je lichaam door het voldoende tijd te geven voor rust en herstel.
  • Ontspanning: vermijd stress en zorg voor voldoende ontspanning.
  • Bewegen: een paar keer per week bewegen of sporten helpt om je beter te voelen.

 

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je graag meer weten? Kom dan gerust langs in de winkel wij adviseren je graag.

 

Deze informatie is geen vervanging van een arts.

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00