Hoofpijn en migraine

Veel mensen hebben wel eens last van hoofdpijn. De meest voorkomende hoofdpijn is spanningshoofdpijn die vaak verband houdt met stress, depressie of angst. Andere veelvoorkomende soorten hoofdpijn zijn migraine, clusterhoofdpijn en sinushoofdpijn.

Bij hoofdpijn klachten grijpt men vaak snel naar een paracetamol of ibuprofen, zonder na te denken over de eventuele bijwerkingen. Er zijn ook natuurlijk middelen die je heel goed in kan zetten bij hoofdpijn aandoeningen. In deze blog lees je er meer over:

 

Wat is hoofdpijn?
Hoofdpijn is onaangename pijn in je hoofd die druk en pijn kan veroorzaken. Sommige specifieke gebieden waar hoofdpijn kan voorkomen, zijn het voorhoofd, de slaap en de achterkant van de nek. Hoofdpijn kan 30 minuten tot een week aanhouden. Spanningshoofdpijn komt het vaakste voor en ontstaan vaak door stress, spierspanning en angst. Lees hier verder over de verschillende soorten hoofdpijn.


Wat is migraine?
Migraine is een hersenziekte, waarbij een ontregeling van de hersenstam ervoor zorgt dat iemand een migraineaanval krijgt. Deze aanval is heel intens en gaat vaak gepaard met andere klachten naast hoofdpijn. Deze klachten kunnen zijn:

Misselijkheid;
Pijn achter een oog of oor;
Pijn in de slaap;
Vlekken of flitsende lichten zien;
Gevoeligheid voor licht en / of geluid;
Tijdelijk verlies van het gezichtsvermogen;
Braken.

 

Als je regelmatig hoofdpijn of migraineaanvallen krijgt , kun je je afvragen of er een manier is om ze te voorkomen — of wat je zou kunnen doen om je pijn en andere symptomen verlichting te geven.

 

Prefentie

* Regelmatige lichaamsbeweging bevordert een goede doorbloeding.
* Eet en slaap volgens een vast schema.
* Jouw hoofdpijn kan het gevolg zijn van overmatige blootstelling aan schermen zoals smartphones, tv's en computers. Geef je geest een pauze door wat schermvrije tijd in je schema in te bouwen.
* Jouw hoofdpijn kan een symptoom zijn van een gespannen gezichtsvermogen. Check bij een opticien of de ogen nog de juiste sterkte hebben.
* Drink voldoende water.
* Verminder de hoeveelheid alcohol die u drinkt.

 

De beste natuurlijke remedies voor hoofdpijn.

De volgende remedies tegen hoofdpijn kunnen effectief zijn bij het verlichten van een deel van de pijn of het ongemak veroorzaakt door hoofdpijn:

* Zowel voor hoofdpijn als migraine is moederkruid een beproefd middel. In moederkruid zitten diverse voedingsstoffen en heeft een verlichtende werking. Moederkruid kan jaren achtereen ingenomen worden. Het werkt het beste bij regelmatige inname gedurende lange tijd. Het vermindert de overgevoeligheid op licht en lawaai. 

*Gember. Zowel de ernst als de duur van migraine kan verminderen door het gebruik van gember. Ook bij plotseling opkomen blijkt gember effectief te zijn.

* Magnesium kan worden ingenomen als een natuurlijk supplement om migraineaanvallen te voorkomen. Verschillende onderzoeken laten zien dat bij inname van magnesium (wel in de juiste vorm) hoofpijn klachten kan verminderen. Gezonde voedingsmiddelen die magnesium bevatten zijn; bananen, hennepzaad, chiazaden, pompoenpitten, paranoten, pure chocolade en bladgroenten zoals spinazie en snijbiet.

* Voor hormoongevoelige migraine, rond de menstruatie of overgang schijnt dat omega 3 vetzuren verlichting kan geven bij hoofdpijn aandoeningen. Omega 3-vetten zijn voor onze algehele gezondheid belangrijk, vooral ook voor onze hersenen!

* Vooral een tekort aan vitamine D en B wordt gelinkt aan migraine. Ongeveer de helft van de mensen die lijden aan chronische migraine blijken met een tekort aan vitamine D te kampen. Eerste onderzoeken wijzen ook uit dat vitamine B2 een migraine-aanval zou kunnen voorkomen. Vitamine B6 en B12 kunnen dan weer de symptomen en klachten van migraine verminderen.

* Er zijn al eerdere studies geweest waaruit bleek dat Q10 helpt om de frequentie van migraineaanvallen met misselijkheid te verminderen. Q10 lijkt niet effectief bij mensen bij wie de migraine aanvallen op volwassen leeftijd zijn begonnen.

*Hoewel er geen sterk bewijs is dat etherische oliën de frequentie of ernst van hoofdpijn of migraineaanvallen kunnen verminderen. Doe wat lavendel- of pepermuntolie op je slapen of een ​​paar druppels in een diffuser. 

Ook ontspanningstechnieken zoals yoga, acupunctuur of warme kompressen kunnen ondersteuning bieden bij hoofdpijnaandoening.

 

Een goed startpunt is te achterhalen waar je hoofdpijn klachten vandaan komen! Vanuit daar kun je ook een betere behandeling inzetten. Er zijn verschillen natuurlijke middelen die dus ondersteuning kunnen bieden.. Wil je meer informatie over hoofdpijn en welke voedingstoffen je kan gebruiken? Kom dan gerust langs in de winkel. Wij adviseren u graag.

 

Wanneer raadpleeg je de huisarts?

Neem contact op met je huisarts wanneer je wakker wordt van hoofdpijn of wanneer hoofdpijn gepaard gaat met koorts en een stijve nek. Ook bij veranderingen in gevoel of gezichtsvermogen, zwakte, verlies van coördinatievermogen of flauwvallen is het zaak om je huisarts te waarschuwen. Wanneer je zo vaak hoofdpijn hebt dat je er regelmatig pijnstillers voor slikt en het je dagelijkse activiteiten belemmert, is het ook raadzaam hulp te vragen. Je kunt daarnaast ook kiezen voor een therapeut binnen de complementaire en natuurlijke geneeskunde, zoals een iriscopist.

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00