Hooikoorts

Voorjaar en hooikoorts gaan vaak helaas hand in hand. Gelukkig kunnen we er wel iets tegen doen! In deze blog lees je meer over hooikoorts en het ontstaan. En natuurlijk wat kun je er tegen doen om het voorjaar zo prettig mogelijk te laten verlopen. 

 

De meeste mensen krijgen klachten van hooikoorts tussen hun tiende en dertigste. Maar het komt ook wel voor dat je op latere leeftijd een één keer last van hooikoorts krijgt. Meestal ligt de oorzaak dan alwel vanaf de geboorte. Door de jaren heen bouw je dan langzaam een allergie op tot dat de emmer vol loopt en je lichaam reactie gaat vertonen.

 

Hooikoorts, ook wel allergische rhinitis genoemd, is een overreactie van je immuunsysteem op "onschuldige" pollen. De boosdoener is de stof histamine. Deze stof komt zowel in je lichaam voor als in voeding. In je lichaam heeft het invloed op je afweersysteem en hersenen. Het regelt ook je bloeddruk, lichaamstemperatuur en ademhaling. Het speelt dus een belangrijke rol in meerdere lichamelijke processen.

 

In voeding komt ook histamine voor. Denk hierbij aan

  • zuivel en dan vooral oude kaas, kwark en yoghurt.
  • Vlees; varkensvlees, lamsvlees en wild
  • Vis; makreel, tonijn, kabeljauw, schaal en schelpdieren ( ook kroeppoek)
  • Groente; tomaten, spinazie, bietjes, champigons
  • Fruit; avocado, grapefruit, kiwi
  • Gefermenteerd voedsel
  • Chocolade etc...

 

Een overschot aan histamine veroorzaakt dat je immuunsysteem over reageert. Met als gevolg klachten zoals een loopneus, kriebel, niezen en jeukende ogen. De hoeveelheid aan histamine waar je een allergische reactie van kan krijgen, verschilt per persoon en is mede afhankelijk van als je gevoelig bent voor een allergie. Maar als je hooikoorts klachten hebt is het dus wel verstandig om ook naar je voeding te kijken. Voedingsstoffen rijk aan histamine verergert je hooikoorts. 

 

Om te voorkomen dat je hooikoorts krijgt zijn er verschillende dingen wat je kan doen. Eén is natuurlijk de voeding aanpassen zoals hierboven beschreven is. Verder is het belangrijk om je lichaamsbarrière te ondersteunen. 

 

Ons lichaamsbarrière bestaan uit je huid, longen, darmen en genetaliën. Deze vormen je eeste beschermlaag bestaande uit slijmvlies. Als je slijmvlies goed funcioneert houdt dit allergieën buiten. Het is je eerste defensielinie. Wordt deze laag doorlaatbaar kunnen allergieën makkelijk naar binnen dringen en zo in je bloedbaan terecht komen. Verkeerde voeding, chronische stress, antibiotica en bepaalde medicijnen kunnen invloed hebben op de werking van je slijmvlies barrière. De voedingsstof GLA, dat vooral voorkomt in borageolie, heeft een gunstige invloed op je slijmvlies barrière.

 

Werk ook aan je darm gezondheid als je gevoelig bent voor allergieën. Mensen met hooikoorts hebben vaak een verstoorde darmflora. Wel logisch als je bedenkt dat 80% van je weerstand in de darmen afspeelt. Belangrijk is goede voedzame voeding en stress vermijden. Een probiotica kan helpen je darmmicrobioom te ondersteunen en een prébiotica om een voedingbodem te creëren waarop de goede darmbacterien kunnen groeien.

 

Ook zijn er verschillende kruiden die ondersteuning kunnen bieden bij de verschijnselen van hooikoorts. Denk hierbij aan glidkruid, wat ook wel in de volksmond bluskruid genoemd wordt. Dit is een natuurlijke antihistamine. Maar er zijn ook homeopatische middelen verkrijgbaar. Het voordeel hiervan is dat ze geen bijwerkingen hebben zoals de regulere middelen.

 

Heb jij last van hooikoorst? Wil je graag advies? Kom dan gerust langs in de winkel. Wij adviseren je graag.

 

Deze blog is puur ter infromatie en geen vervanging van een arts of specialist.

 

 

 

 

 

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00