Je hormonen geven aan hoe het met je algehele gezondheid gaat!

Hormonen laten zien hoe het met je algemene gezondheid gaat. Als hormonen uit balans zijn, kan dat een reeks vervelende symptomen veroorzaken, zoals vermoeidheid, gewichtstoename, opgejaagd gevoel of depressieve gevoelens, maar ook huidproblemen zoals broze nagels, haaruitval of acne. Wat kan jezelf doen om je hormonen weer meer in balans te krijgen? Daar gaat deze blog over;

 

Hormonen wat zijn het en wat doen ze?

Bij hormonen denk je al snel aan menstruatie en overgang. Oestrogeen  en progesteron. Maar er zijn meer hormonen! Denk aan insuline, oxytocine, thyroxine, adrenaline, leptine etc.

Al deze hormonen worden door je lichaam zelf aangemaakt. Hormonen regelen heel veel lichaamsprocessen, je schildklier, de suikerstofwisseling, slaap, hartslag, stress, je stemming etc.

Hormonen worden zelf door je lichaam aangemaakt en gaan via de bloedbaan naar de organen. Daar vertellen ze wat ze moeten doen en wanneer ze het moeten doen.

 

Hoe raken hormonen uit balans?

Een verstoorde hormoonhuishouding ontstaat doordat je van sommige hormonen te weinig of juist te veel aanmaakt. Een disbalans kan komen door verschillende factoren zoals een verkeerd  voedingspatroon, stress en bestrijdingsmiddelen. Hormonale veranderingen bij vrouwen tussen de 40 en 55 jaar. Medcijn gebruik. Schildklieraandoeningen Maar ook spijsverteringsproblemen kunnen hormoonverstoringen in de hand werken.

Kortom, er is een veelheid aan factoren die je hormoonhuishouding kan laten haperen. Het gevolg daarvan is dus, dat je ook met een breed scala aan klachten te maken kunt krijgen. Het is dus belangrijk dat je weet waarom je hormonen uit balans zijn geraakt. Ga bij jezelf eens goed na wat invloed zou kunnen hebben of praat er eens over met een deskundig. 

 

Tips om je hormonen in balans te krijgen!

  • Eet zoveel mogelijk onbewerkt, biologische voeding.
  • Vermijd suikers. Deze hebben invloed op je bloedsuikerspiegel.
  • Eet het liefst onbespoten en seizoensgebonden groenten. 400 gram per dag.
  • Drink dagelijks voldoende water om je lichaam gehydrateerd te houden en te helpen afvalstoffen af te voeren. 
  • Beweeg voldoende. Zorg daarbij dat je hartslag een tijdje even wordt verhoogd en kom dan weer in de rust. 
  • Maak geregeld tijd vrij om te ontstressen! Ontspanningsoefeningen, mediteren en mindfulness zijn prima manieren om geestelijk en lichamelijk tot rust te komen.
  • Zorg voor voldoende slaap. Want, te weinig en slecht slapen wordt gelinkt aan hormonale disbalans.

 

Welke supplementen en kruiden kun je inzetten voor je hormoonbalans?

  • Rode klaver; helpt je bij de bekende bij de overgang horende verschijnselen zoals opvliegers, rusteloosheid en prikkelbaarheid.
  • Zilverkaars; kan worden gebruikt bij overgangsverschijnselen, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en wisselende stemmingen
  • Ashwagandha; wordt ook wel ‘Indiase ginseng’ genoemd en helpt bij het verminderen van stress en onrustige gevoelens. 
  • Teunisbloemolie; heeft een positieve invloed op de hormoonbalans en wisselstemmingen.

 

Graag helpen we jou in de winkel om je hormoonbalans te ondersteunen met advies over voeding, leefstijl met de inzet van de juiste kruiden en suplementen.

 

Deze blog is geen vervanging van een arts. Bij klachten raadpleeg altijd een deskundig.

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00