Wist je dat gordelroos en een koortslip door herpesvirussen worden veroorzaakt?

Heb jij wel eens last van een koortslip? Of heb jij een aanval van gordelroos? Allebei aandoeningen zijn niet fijn. In deze blog lees je wat de twee aandoeningen met elkaar gemeen hebben en hoe je het op natuurlijke manier kan ondersteunen.

 

Wist je dat gordelroos en een koortslip door herpesvirussen worden veroorzaakt?

 

Herpes is een virus waarvan meerdere varianten bestaan. Deze varianten veroorzaken verschillende huidaandoeningen, waaronder een koortslip en gordelroos.

Alle varianten van herpes zijn besmettelijk als de klachten zich voordoen. Meestal zijn dat groepjes kleine, met helder vocht gevulde blaasjes op de huid. De huid is dan rood of rood gevlekt, en de blaasjes zijn pijnlijk en kunnen behoorlijk jeuken. De klachten kunnen ook milder verlopen, in de vorm van geïrriteerde kloofjes of scheurtjes en een branderig gevoel. Een herpesinfectie kan ook zonder symptomen verlopen. Ook dan is er soms risico op besmetting.

 

Wat is gordelroos?

 

"Gordelroos komt meestal voor bij ouderen of mensen met een lage weerstand. "

Gordelroos (herpes zoster) is een virusinfectie die gepaard gaat met pijnlijke en jeukende uitslag op de huid. Het wordt veroorzaakt door reactivering van het varicella zoster virus. Dit virus veroorzaakt ook de waterpokken en blijft in het lichaam tot het weer actief wordt.

 

Gordelroos ontstaat op een stuk van de huid die door een zenuw (vanuit het ruggenmerg) voorzien wordt van prikkels. In de beginfase van gordelroos ontstaat er jeuk, tintelingen en brandende of stekende pijn. Na enkele dagen worden blaasjes of vlekjes in groepjes op het lichaam zichtbaar. Dit gaat soms gepaard met algehele malaise. Na 14 dagen drogen de blaasjes uit.

Gordelroos is besmettelijk. Iemand die nog geen waterpokken gehad heeft en in contact komt met het vocht uit de gordelroosblaasjes kan namelijk daarna waterpokken krijgen. Het is echter niet mogelijk om gordelroos te krijgen van iemand die gordelroos heeft.

 

Wat is een koortslip?

Bij een koortslip ontstaat een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen, gevolgd door pijnlijke blaasjes, die na enkele dagen overgaan in met een korstje bedekte zweertjes. Genezing van de huid duurt 7 tot 10 dagen. Soms gaat de koortslip gepaard met lusteloosheid of een gevoel van lichte vermoeidheid. Tijdens deze acute fase is de koortslip ook besmettelijk.

 

Wat zijn de natuurlijke behandelopties bij koortslip of gordelroos?

 

Voedingsadviezen:

 • Eet l-lysine rijke voeding, zoals vlees, vis, zuivel, eieren en sommige peulvruchten zoals soja. Als vegetariër of veganist kom je l-lysine sneller tekort.L-lysine is belangrijk om de balans tussen de aminozuren arginine en lysine te waarborgen. Waar arginine juist als voedingsbodem dient voor herpesvirussen, remt lysine de vermenigvuldiging van het virus juist. 
 • Vermijd l-arginine rijke voeding, zoals pinda’s, noten, zaden, gelatine, chocolade, uien, champignons.
 • Let op vitamine D3;
  Vitamine D3 werkt als een scheidsrechter voor het immuunsysteem, zodat de aanval snel en efficiënt is. Een vitamine D3-tekort is dan ook een risicofactor voor een zwakke weerstand. In de zomer haal je D3 uit zonlicht, in de maanden met de “R” kun je beter een supplement gebruiken omdat de zon niet meer sterk genoeg is.
 • Versterk het immuunsysteem met gezonde voeding.

 

Voedingssuplementen:

 • Lysine voor snellere genezing;
  Als een koortslip of gordelroos plotseling komt opzetten, kun je drie keer per dag het voedingssupplement lysine innemen. Lysine gaat het vermenigvuldigen van virussen tegen en zorgt voor een snellere genezing. 
 • Omega-3 visolie;
  Dit vermindert de ontstekingsreactie.
 • Neem zo nodig voedingssupplementen in om uw weerstand te verhogen (zoals vitamine C en antioxidanten).

 

Heb jij al langer last van een koortslip of gordelroos en komt je er maar niet vanaf? Kom dan gerust langs in de winkel voor een passend advies.

 

Deze blog is puur ter informatie en geen vervanging van een arts of specialist!

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00