Laaggradige ontstekingen.

Wat is een laaggradige ontstekingen? Waarom merk je er vaak niet zoveel van, maar heeft het wel degelijk invloed op je gezondheid! In deze blog lees je er meer over:

 

Laaggradige ontstekingen komen veel voor. Vaak zijn mensen zich er niet van bewust, maar het heeft grote invloed op je gezondheid.  

 

Wat zijn laaggradige ontstekingen?

Bij laaggradige ontstekingen circuleren er constant ontstekingsstoffen in je lijf die via je bloedbaan naar je organen en weefsels verspreid worden. Ze zijn nauwlijks meetbaar in het bloed. Toch vormen ze op den duur grote schade aan.

 

Wat zijn de oorzaken?

Oorzaken van een laaggradige ontsteking hebben vaak met lifestyl te maken. Verkeerde voeding keuzes, chronische stress, roken, alcohol, omgeving toxines.

 

Aan welke klachten moet je denken?

Laaggradige chronische ontsteking zorgt er niet alleen voor dat we sneller verouderen, maar het wordt ook in verband gebracht met de ontwikkeling en progressie van bijna elke chronische aandoening die je kunt bedenken; zoals diabetes type 2, allergieën, reuma, parkison, chronische pijn, bot ontkalking en/of depressie.

 

Wat kan ik er zelf aan doen?

Het is nooit te laat om je lifestyl  te veranderen om laaggradige chronische ontstekingen te helpen verminderen! Hier enkele tips;

 

* Voeding is hiervan een belangrijk punt. Gezond eten is een must voor een gezond lijf en een goede darmflora.

Eet gevarieerd. Kies elke dag van de week andere groente bij de warme maaltijd. Ga voor groente van het seizoen. Wissel ook af met ontbijt en lunch. Maak de ene dag een salade, de andere dag een ei, dan weer havermout, de dag erna een groente soep of een smoothie. Probeer minimaal 400 gram groente te eten per dag. 

 

* Reduceer stress. Bij chronische stress wordt het immuunsytsteem zwakker door de blijvende hoge cortisolspiegel. Afweercellen gaan dan, weliswaar verzwakt, stoffen aanmaken die sluimerende ontstekingen veroorzaken.

 

* Beweeg voldoende! Als je matig-intensief beweegt, komen er na zo'n 30 minuten endorfines vrij in je brein. Dit stofje zorgt voor een gelukzalig gevoel en verlaagt je cortisolniveau. Kies vooral iets wat je leuk vindt! Niet alleen omdat dat ervoor zorgt dat je het beter volhoudt, maar ook omdat iets leuks doen je stressniveaus verder verlaagt. Hou het simpel: loop wat vaker met de hond, pak de trap in plaats van de lift of fiets eens naar kantoor.

 

* Stop met roken en vermijd alcohol.

 

* Een goede nachtrust is belangrijk. Slaap betekend herstel! 

 

* Voedingssuplementen bij laaggradige ontstekingen? Jazeker. Denk hierbij o.a. aan visolie (omega-3 vetten), kurkuma en vitamine C, D3, E, K2 en probiotica.

 

Heb je nou vragen over dit onderwerp? Kom dat gerust langs in de winkel. Wij adviseren je graag!

 

Deze blog is niet ter vervangen van een arts. Heb je problemen met je gezondheid, neem dan altijd contact op met een arts of een deskundige. 

 

 

 

 

 

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00