Lente weer en hooikoorts

Het is buiten heerlijk zacht weer. Ook al duurt het nog even voordat het echt lente wordt, de bloei van lenteplanten is al begonnen. Bij het droge zachte weer komen ook weer pollen in de lucht en dat leiden tot hooikoortsklachten. Mensen die nu verkouden denken te zijn, kunnen dus ook hooikoortsklachten hebben. Is deze blog lees je meer wat je kan doen ter ondersteuning van hooikoortsklachten;

 

 

Heb je last van een dichte neus, veel niezen en denk je dat je verkouden bent? Dat kan natuurlijk, maar het zou ook hooikoorts kunnen zijn! De hazelaars en elzen bloeien nu volop en brengen daarmee pollen of stuifmeel in de lucht wat hooikoortsklachten veroorzaakt.

 

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts, ook wel bekend als allergische rhinitis, is een veelvoorkomende allergische aandoening die optreedt wanneer het immuunsysteem overmatig reageert op stuifmeel van bomen, grassen of onkruid. Deze allergische reactie vindt meestal plaats tijdens het pollenseizoen, wat kan variëren afhankelijk van het klimaat en de geografische locatie. Hooikoorts kan zowel seizoensgebonden als het hele jaar door voorkomen, maar in de meeste gevallen is het seizoensgebonden en treedt vooral op in de lente en de zomer.

 

Gelukkig kun je zelf ook actie ondernemen als je hooikoortsklachten hebt. Er zijn verschillende dingen die je kan doen ter preventie maar ook bij acute klachten.

 

Vermijd deze triggers

 • Bewerkt en bespoten voedsel
 • Voeding waar je een intolerantie voor hebt. Vaak zijn dat tarwe, zuivel, eieren en citrusvruchten (vooral sinaasappel!).
 • Zuivelproducten zijn slijmvormend en kunnen zonder twijfel het probleem verergeren.
 • Vermijd bij acute klachten melk in elke vorm en kaas voor minstens een week. Vermijd ook chocolade (helaas), verzadigde vetten en producten van witte tarwe.
 • Geraffineerde suiker is vergif en verslechtert je immuunsysteem aanzienlijk
 • Verminder zout, cafeïne en alcohol.

 

Tips in de strijd tegen hooikoorts:

 • Als je gevoelig bent voor pollen van bepaalde straatbomen, gebruik dan in die tijd de auto of de bus om je te verplaatsen in plaats van de fiets of te voet te gaan.
 • Veel stofzuigen in huis met een stofzuiger die goede filters heeft.
 • Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Als je het huis wil luchten, doe dat dan vroeg in de ochtend, maar voorkom dat het in huis tocht: door de luchttrek kan er gemakkelijk pollen mee het huis in komen.
 • Zeelucht bevat weinig pollen, een dagje strand kan klachten verlichten.

 

Welke voeding en voedingssupplementen kan je inzetten ter prefentie van hooikoorst;

 • Lokale honing zoals die van de Bijenbaas. Deze honing is niet gemengd, niet verwarmd, niet gefilterd. Neem dagelijks een theelepel een maand voordat het hooikoorts begint. Lokale honig bevat kleine hoeveelheid pollen. Pollen uit de omgeving en pollen waar je dus reageert als je hooikoorts hebt. Als je iedere dag een theelepel lokale honing eet, bouw je als het ware een soort resistentie op tegen deze pollen.
 • In knoflook en uien zit veel quercetine, dat kan helpen om de klachten van de allergische reactie te verlichten. Quercetine vermindert de ontstekingsreacties in de luchtwegen.
 • Probiotica. Deze ‘goede’ bacteriën zijn veelbelovend in de behandeling van allergieën. Met name de bacteriestammen van de Lactobacillus paracasei 33 (LP-33) kunnen helpen bij hooikoorts. In een onderzoek onder hooikoortspatiënten die of een placebo óf een LP-33 supplement namen naast hun standaard hooikoortsmedicijn Loratadine, had de probiotica-groep aanzienlijk minder oogklachten, zoals jeuk en tranende ogen.  Ook de stam Bifidobacterium longum (BB536) verhelpt aangetoond hooikoortssymptomen zoals niesen en een lopende of verstopte neus.  Voorgestelde dosering: probeer een sterke formule die Lactobacillus of Bifidobacterium bevat, zoals die van het merk BioKult.
 • GLA (gammalinoleenzuur) is een vetzuur dat bekend staat als Borageolie en is een nuttig supplement voor hooikoortspatiënten. Borageolie bevat omega 6-vetzuur dat veel voordelen voor de gezondheid heeft waaronder het herstel van de slijmvliezen in je lichaam. De slijmvliezen zijn je eerste afweer. Als deze goed opgebouwd is krijgt de buitenwereld (bv bacteriën en virussen) minder vat op je. Is het slijmvlies doorlaatbaar dan worden er vaak te grote eiwitfragmenten doorgelaten in de bloedbaan en dat veroorzaakt de intoleranties en allergische reacties. 
 • Vitamine C lijkt de aanmaak van histamine te remmen. Histamine draagt bij aan het ontstaan van hooikoortssymptomen zoals een lopende neus en tranende ogen. 
 • Homeopathie kan goed ingezet worden bij hooikoorstklachten. Denk hierbij aan complexmiddel als bijv. Luffeel of Pollinosan.        

 

Vond je dit artikel leuk? Deel het!

 

Deze blog is puur ter informatie en geen vervanger van een arts of specialist.

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00