Maagzuur

Heb jij last van een opgeblazen buik? Vol gevoel en kramp naar het eten? Laat je met regelmaat boeren? Dit kunnen symptomen zijn van te weinig maagzuur! In deze blog lees je er meer over:

Bijna iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur en/of oprispingen. Bijvoorbeeld na een zware maaltijd of tijdelijke stress. Dit kan geen kwaad, maar als de klachten aanhouden kan dit erg vervelend en zelf schadelijk zijn. Vaak wordt er gedacht dat er een teveel aan maagzuur is, maar dit is niet altijd juist. 


De maag heeft een dikke beschermende slijmlaag waardoor het zuur de maagwand niet aantast. Dit betekent dat de hoeveel zuur wat in de maag zit geen kant op kan. Het brandende gevoel dat veel mensen ervaren, komt eerder doordat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag vaker open staat, waardoor de zure maaginhoud terugstroomt in de slokdarm.

 

Het lastige is dat de symptomen van een maagzuuroverschot nagenoeg identiek zijn aan die van een maagzuurtekort. In plaats van dit te meten en objectief vast te stellen, krijgen ongelooflijk veel mensen bij dergelijke symptomen al snel een maagzuurremmer voorgeschreven. Maagzuurremmer is het laatste wat je maag dan nodig heeft en kan zelfs te korten opleveren van magnesium en vitamine B12!

 

Je kan zelf thuis testen of je een teveel aan maagzuur of juist een tekort hebt. Neem een eetlepel appelazijn met wat water als je last hebt van maagzuur. Wordt de maagzuur erger dan heb je een teveel aan maagzuur, maar nemen de klachten af, dan heb je juist een te kort aan maagzuur! 

 

Heb je een teveel aan maagzuur neem dan maagzuurremmers en pas je leefstijl aan. Als je een tekort aan maagzuur hebt, wat dus veel vaker voorkomt, hieronder enkel tips:

  • Eet voeding die rijk is aan betaïne. Betaïne zorgt ervoor dat de maag zuurder wordt en helpt bij de spijsvertering. Betaïne zit in bieten, brocolli, spinazie, peulvruchten en vis. Eventueel is betaïne ook in tabletten te verkrijgen bij veel klachten.
  • Neem voor de maaltijd een lepel appelazijn verdunt met wat water. 
  • Eet met regelmaat gefermenteerde groenten zoals zuurkool.
  • Vermijd koffie, alcohol, suikers en zuivel.
  • Drink niet tijdens het eten en tot een half uur na het eten.
  • Combineer geen eiwitten met koolhydraten. Dus geen pasta met vlees of kaas.
  • Combineer geen eiwitten met fruit. Dus geen kwark met bosbessen. 
  • Vermijd stress.
  • Neem zo weinig mogelijk pijnstillers.

 

Heeft u nu vragen over dit onderwerp? Kom dan gerust langs in de winkel, wij adviseren u graag.

 

Deze blog dient niet ter vervanging van de voorgeschreven middelen door uw arts of specialist. Als u ernstige maagklachten heeft, dient u altijd uw dienstdoende arts te raadplegen.

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00