Post-viraal syndroom

Herken je dit? Je hebt een virus te pakken gehad. Na een weekje ongeveer best ziek te zijn geweest ben je weer aan het herstellen. Echter... je blijft moe en je hebt wat last van hoofd- of spierpijn. Het slapen gaat niet echt goed en mogelijk heb je nog andere vage klachten. Zo sluipen er maanden voorbij zonder dat je je écht beter voelt. Misschien heb jij dan wel last van Post Viraal Syndroom! In deze blog lees je er meer over;

 

Wat is Post Viraal Syndroom (PVS)?

Post viraal syndroom is een overkoppelende term wanneer iemand na het doormaken van een bacteriële- of virusinfectie chronische klachten ontwikkelt. Het lichaam is onvoldoende hersteld van een bacteriële- of virusinfectie. Het immuunsysteem is ontregeld, niet voledige hersteld waardoor er vele "vage"klachten zijn zowel lichaamlijk als psychisch.

 

Covid is een recent voorbeeld waarbij je ziet dat na het doormaken van de virus mensen langere tijd klachten houden. Maar ook bij de ziekte van Pfeifer en bij de ziekte van Lyme komt PVS voor.

 

Wat zijn de symptomen?

Deze zijn er uiteenlopend. Klachten kunnen vanaf 6 maanden tot jaren na de infectie optreden. Denk hierbij aan klachten zoals;

 

Vermoeidheid
Slaapproblemen
Concentratieprobleem
Evenwichtsstoornis
Verdikte lymfe klieren
Prikkelbaar gedrag
Neerslachtig
Krachtverlies
Overmatig transpireren
Reukzin verlies
Haar- en nagelproblemen
Migraine aanvallen
Problemen met de spijsvertering
Veranderende ontlastingskleur
Verminderde wondheling
Pijn in spieren en gewrichten

 

Wat is de oorzaak van Post Viraal Syndroom?

De oorzaak van PVS ligt bij een virusinfectie of bacterie. Het onderliggende probleem is dat ons lichaam is uitgeput en het immuunsysteem ontregeld. Je kunt het zo zien. Het immuunsysteem staat nogsteeds aan, dan wel op een laag pitje, maar het kost nogsteeds energie. Het lichaam komt niet tot rust om zich te kunnen herstellen. 

 

Wanneer men regulier bloedonderzoek laat doen, levert dit vaak geen resultaten op. Hierdoor valt de basis voor een mogelijke behandeling weg en is vaak symptoombestrijding het antwoord. 

 

Kan je wat aan Post Viraal Syndroom doen?

Gelukkig kan je zelf ook stappen ondernemen om om je lichaam te ondersteunen bij Post Viraal Syndroom!

 

Het belangrijkste is om zo puur en zuiver mogelijk te eten en (sterk) beperkte voeding zoveel mogelijk te vermijden.

 

Verrijk je dieet met voedsel dat ontstekingsremmend werkt. Kies voor voedzame producten als (groene) groenten, peulvruchten, verse kruiden en specerijen, gefermenteerd voedsel, grasgevoerd vlees, eieren, wild gevangen vis en gezonde vetten als kokosolie, grasgevoerde boter, avocado, olijven en extra-virgine olijfolie. 

 

Deze specerijen werken ontstekingsremmend: kurkuma, gember, knoflook, oregano.

 

Vitamine en mineralen, probiotica en andere nutrienten zijn belangrijk bij het goed functioneren van het immuunsysteem. Ook nutrienten die gericht zijn op vermoeidheidsklachten kunnen worden ingezet.

 

Geef je immuunsysteem een boost door zoveel mogelijk stress te verminderen. Ook is  voldoende slaap erg belangrijk voor het herstellend vermogen van je lichaam. 

 

Orthomoleculaire Geneeskunde biedt juist bij Post Viraal Syndroom verschillende mogelijkheden om te behandelen. Wilt u hier advies over kom dan gerust langs in de winkel of maak een afspraak bij onze iriscopist. 

 

Deze blog is puur ter informatie en geen vervaning van een arts of specialist.

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00