12/05/2025 0 Opmerkingen
Pre-diabetes en verhoogde kans op een hartinfarct of beroerte
Prediabetes is niet zo onschuldig als eerst werd gedacht. Uit recente onderzoek blijkt dat met pre-diabetes je ernstige schade aan je vaten kunt oplopen. In deze blog duiken we dieper op dit onderwerp in:
Het woord pre-diabetes betekent ‘voor-diabetes’, dus de fase voordat je diabetes type 2 krijgt. De naam pre-diabetes klopt eigenlijk niet. Niet iedereen met prediabetes krijgt diabetes type 2. Maar de kans op diabetes type 2 is wel veel groter.
Met pre-diabetes is je bloedsuiker hoger dan normaal. Vaak merk je zelf niks van. Dat is ook het gevaar.
Hoe ontstaat prediabetes?
Prediabetes ontstaat op dezelfde manier als diabetes type 2. Het lichaam kan steeds minder goed de bloedglucose regelen. Je reageert niet meer goed op insuline. In het begin is de bloedglucose alleen te hoog na een maaltijd. Later ook op andere momenten.
Prediabetes kan diabetes type 2 worden. Dit duurt soms lang, bijvoorbeeld 10 jaar. Maar het gebeurt niet altijd. Dus niet iedereen met prediabetes krijgt diabetes.
Gevolgen van prediabetes
Je hebt bij prediabetes dus een groter risico op diabetes type 2. Maar ook als je geen diabetes type 2 krijgt, is prediabetes niet goed voor je lichaam. Wetenschappers zien in onderzoeken dat prediabetes de bloedvaten, zenuwen en het hart kan beschadigen. Dit komt door de hogere bloedglucose. We weten dit nog niet zo lang. Onderzoek naar prediabetes is dus belangrijk. We ontdekken hierdoor steeds beter wat prediabetes doet, en wat je eraan kunt doen.
Pre-diabetes en een verhoogde kans op hartinfarct of beroerte
Honderdduizend Nederlanders met pre-diabetes krijgen binnen acht jaar een hartinfarct of beroete. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Maastricht UMC+. Het gaat daarbij om ongeveer een op de zes mensen die in het voorstadium van diabetes type 2 zitten. Dat zijn in ons land nu zo'n 1,4 miljoen mensen!
Door dat zij kampen met te hoge bloedsuikerwaarden kunnen slagaders dichtslibben Het gevolg is dat er dan geen bloed meer stroomt naar een deel van de hersenen of het hart.
Eerder werd lang gedacht dat mensen in de fase van pre-diabetes nog geen gezondheidsschade opliepen. Voor het eerst blijkt nu dat dit wel degelijk zo is!
Wat kan je zelf doen?
Als je weet dat de bloedwaarden te hoog zijn, kun je zelf ervoor kiezen om maatregelen te nemen. Pre-diabetes is nog om te keren!
- Gezonde voeding speelt een cruciale rol bij het beheersen van diabetes. Vooral lekker veel groenten ( 400 gram per dag), volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden, en gezonde vetten uit o.a. olijfolie.
- Vermijd een ongezond voedingspatroon hoog in geraffineerde koolhydraten en suikers, rood en bewerkt vlees etc.
- Let op je gewicht, met name veel buik vet is niet goed.
- Stop met roken. Roken verlaagt de gevoeligheid voor insuline.
- Ga meer bewegen. Een inactieve levensstijl met veel zitten en weinig beweging is niet goed.
- Vermijd alcohol. In alcoholische dranken zitten vaak veel calorieën en koolhydraten.
- Slaapproblemen en stress hebben invloed op je bloedglucosewaarden.
- Ook het gebruik van bepaalde medicijnen zoals antipsychotica en prednison kunnen invloed hebben op je bloedwaarden. Overleg met je huisarts als je je zorgen maakt.
Tot slot: heb grip op je gezondheid!
Door er op tijd bij te zijn, kun je insulineresistentie omkeren en diabetes voorkomen. Hierbij is een gezonde leefstijl van groot belang, waarin een gezond en gevarieerd voedingspatroon, meer beweging, een goede nachtrust en stressreductie centraal staan. Belangrijk is dat je hierin een routine vindt die bij jou past en die je volhoudt. Zo zorg je voor een gezonde balans en herwin je grip op je gezondheid. Ook kan je huisarts je in sommige gevallen doorverwijzen naar een leefstijlprogramma, waarin je begeleid wordt om de juiste stappen te zetten.
Voor meer vragen over dit onderwerp, kom gerust langs in de winkel!
Bron: Leeuwarden courant 12 mei 2025, diabetes.nl, ortho health fondation.
Opmerkingen
Schrijf een reactie