Allergie en hooikoorts, een overmatige reactie van je immuunsysteem!

 

Misschien vraag je jezelf af; 'Wat hebben tranende ogen, een loop neus en niezen te maken met mijn immuunsysteem en darmen? In dit blog leg ik het uit.

 

 

 

Wat is een allergie?

Een allergische reactie zoals hooikoorts, is er er sprake van een ongewenste reactie van het immuunstysteem op een stof van buiten af. De stoffen waar op het lichaam reageert worden allergenen genoemd. Met sommige van deze allergenen komen wij in aanraking via de luchtwegen (inhalatie allergeen),  via de voeding (voedsel allergeen) of via de huid (contact allergeen).

 

Gevolgen van een allergie;

Bij een allergische reactie reageert het immuunsysteem met een ontstekingsreactie. De symptomen van deze ontstekingsreactie kunnen zich uiten via de luchtwegen in de vorm van niezen, hoesten, benauwdheid en tranen. Via de darmen als buikpijn, diaree verstopping en in het ernstige geval met bloed en  /of  slijm bij de ontlasting. Of via de huid als eczeem, jeuk of zwelling. In alle gevallen zijn de slijmvliezen erbij betrokken, evenals de darmmicrobioom. 

 

Oorzaak van de hooikoorts symptomen ;

De boosdoener van hooikoorts symptomen is histamine. Histamine is een natuurlijk eiwit dat wordt aangemaakt door lichaamseigen cellen. Daarnaast komt histamine ook in verschillende voedingsmiddelen voor. Histamine ligt voor een groot deel opgeslagen in je mestcellen. Deze cellen staan in contact met de buitenwereld en bevinden zich in je huid, je neusholtes, je slokdarm, darmen en longen. In al je slijmvliezen dus. De mestcellen zetten histamine vrij wanneer je huid of slijmwegen in contact komen met ongewenste binnendringers, een allergeen.

Histamine is de stof die verantwoordelijk is voor de klachten die gepaard gaan met een allergische reactie op de slijmvliezen!

 

Advies

Het eerste advies bij allergische reactie is om de stof zoveel mogelijk te vermijden. Omdat dit bij hooikoorst erg lastig is, wordt daarom het advies gegeven om een anti-histamine te nemen. Deze middelen remmen de afgifte van histamine. Er zijn verschillende soorten anti-histamine op de markt. Een natuurlijke is Scutellariae. Dit kruid remt de afgifte van histamine en is zeer goed inzetbaar bij actute klachten! 

Een ander natuurlijke middel is Quercetine. Deze helpt om de vrijmaking van histamine te remmen. Bovendien vermindert het de aanmaak van ontstekingsbevorderende stoffen.

 

Preventie maatregelen

Bij allergieverschijnselen, zoals hooikoorts, wordt vaak niet gedacht aan preventie. Er zijn wel degelijk maatregelingen mogelijk, om allergische reacties te helpen voorkomen!

De huid en de slijmvliezen vormen een belangrijke barriere bij het binnendringen van allergenen. Daarnaast zijn de huid en slijmvliezen een 'eigen' onderdeel van het immuunsysteem. In de huid zitten openingen, dit zijn zwakke plekken in de defensieve functie van de huid. Achter deze openingen zitten de slijmvliezen. Ogen, neus, mond, darmen zijn de belangrijkste zwakke plekken in de defensie van de huid en zijn daarom voorzien van slijmvliezen. Bij een allergisch reactie blijkt dat er openingen zitten in het slijmvlies, zodat de allergeen naar binnen kan gaan en daar een allergische reactie veroorzaakt. Om dit te verhelpen moeten de barrières gesloten worden. Zodra de slijmvliesbarriere aan het herstellen is, zal de ontstekingsreactie in het lichaam beginnen af te nemen. Stoffen die herstellend werken op de slijmvliesbarriere zijn L-glutamine en/ of borageolie.

Aangezien 70% van uw immuunsysteem in uw darmen leeft, spelen je darmen een belangrijke rol bij elke reactie op een seizoensgebonden allergeen.  Voor het optimaal functioneren van het immuunsysteem is dus een goede darmflora noodzakelijk. Daarbij kan een goede probiotica mee helpen. Deze zorgt voor meer evenwicht in de darmen en geeft extra bescherming. Een probiotica kan de symptomen van hooikoorst drastisch verminderen!

 

Voor meer informatie kom gerust langs in de winkel, wij adviseren u graag!

 

 

 

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00