Self-care is niet egoïstisch, maar essentieel!

Stel jezelf de vraag: "Wat heb ik nodig om me gezond en evenwichtig te voelen?" 

Er zijn momenten dat alles soepel gaat in het leven en dan zijn er de meer uitdagende periodes, de momenten dat we aan een zijden draadje hangen. Tijdens die meer uitdagende tijden kan het vinden van eenvoudige, kleine manieren om zelfzorg te oefenen het verschil zijn tussen een volledige ellendige inzinking hebben en er doorheen komen. Er zijn vele manieren waarop je jezelf zelfzorg kan toepassen. In deze blog geef ik je enkel tips om je op weg te helpen;

 

Leuk weetje: 'Self-care' is geen nieuwe term die bedacht is om meer yogamatten te verkopen. 
De oorsprong gaat helemaal terug naar Socrates, wiens filosofie van 'zorg voor de ziel' zijn weg vond naar de medische gemeenschap als 'zelfzorg' en werd gebruikt door artsen.

 

Wikipedia zegt over Self-care het volgende: "Self-care is gedefinieerd als het proces van het ontwikkelen van gedrag om een ​​holistisch welzijn van zichzelf te waarborgen, de gezondheid te bevorderen en actief om te gaan met ziekte wanneer deze zich voordoet."

 

Zelfzorg is dus erg belangrijk voor ons welzijn, maar heel vaak wordt er geen nadruk op zelfzorg gelegd. Er wordt enkel en alleen maar naar de symptomen gekeken als je uit evenwicht bent.

 

Zelfzorg is niet eenvoudig als je er niet aan gewend bent. Vanwege de hectische prioriteiten in het leven is het voor ons niet altijd handig of gemakkelijk om 'me-time' te nemen, maar we raden je aan om wat tijd vrij te maken om dit te doen! 

 

Hier volgen enkele zelfzorgtips om je op weg te helpen:  

  • Eet goed, leef goed. Ja, ik weet dat je nu denkt dat weet ik wel... maar je bent wat je eet! Gezond en gezond eten helpt niet alleen om een ​​gezond gewicht te behouden, maar heeft ook invloed op onze geestelijke gezondheid. Als we voedzaam en gezond eten, neemt ons energieniveau toe, verbetert ons humeur en kunnen onze hersenen goed functioneren, waardoor we productiever aan het werk kunnen en dingen beter kunnen uitvoeren.
  • Zeg nee als je er geen zin in hebt. Dit is een kunst die vele van ons nog niet behersen. Maar het is o zo belangrijk om eens nee te zeggen en tijd voor jezelf vrij te maken. Daar is niks egoïstisch aan. Je kunt pas goed voor een ander zorgen, als je eerst goed voor jezelf bent!
  • Slaap voldoende. Volwassenen hebben dagelijks tussen de 7 en 9 uur slaap nodig. Zonder voldoende slaap worden we vaak snel geïrriteerd, gevoeliger, voelen we ons humeurig, onproductief en hebben we zelfs last van fysieke effecten zoals ontstekingen en migraine, en de lijst gaat maar door. 
  • Sta op met de zon. Ochtendlicht geeft meer energie. In de ochtend maakt je lichaam meer van het hormoon cortisol aan. Dit onderdrukt de aanmaak van zijn tegenhanger: nachthormoon melatonine. Uit recent onderzoek blijkt dat hoe hoger de lichtintensiteit in de ochtend is, hoe meer energie er wordt vrijgemaakt. Energie waarvan je de rest van die dag gebruik kunt maken.
  • Roep het kind gevoel bij je naar boven. "Groot is de mens die zijn kinderhart niet heeft verloren." ~ Mencius. Weet je nog toen het leven eenvoudig was? Kon je dat gevoel van vrijheid, plezier en enthousiasme voor de kleine dingen maar in een fles stoppen... Wees niet bang om eens lekker gek te doen. Ga dansen in de kamer, touwtje springen, bellen blazen of lees eens een kinderboek. Neem het leven vooral niet al te serieus.

Heb jij nu ook ideeën voor Self-care? Laat ons het vooral weten! Geef een reactie onder deze blog, zodat ook andere mensen geïnspireerd raken!

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00