Spierpijn? Wat te doen!

Heb jij wel eens last van pijnlijke spieren? Of kramp? Wil jij graag weten wat je kan doen bij spierklachten op basis van voeding en suppletie? Lees dan vooral verder:

 

 

Spierpijn of spierkramp kan erg vervelend zijn. Het kan je dagelijkse bezigheden behoorlijk belemmeren. Pijn en daardoor vermoeidheid kunnen uw humeur bederven en slaap onderbreken.

 

Wat is spierpijn?
 

Spierpijn (myalgie) is een gevoel van een pijn in de spier. Spierpijn kan ontstaan door een groot aantal oorzaken. Een veel voorkomende oorzaak van spierpijn is overbelasting o.a. bij sport. Door het langdurig of overmatig belasten van spieren kan er een ophoping ontstaan van afvalstoffen, met name melkzuur. Dit kan een pijnlijk gevoel, kramp en/of een stijf gevoel geven.

 

De meest voorkomende oorzaken van spierpijn zijn spanning, stress. Door stress verkrampt je lichaam; het bindweefsel gaat strakker om de spieren heen zitten en beperkt daarmee jouw bewegingsvrijheid. Spierpijn door stress komt vaak voor in onze rug, schouders en nek. Dit kan weer leiden tot spanningshoofdpijn.

 

Tijdens de overgang ervaren veel vrouwen verschillende symptomen, waaronder spierpijn. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder veranderingen in hormoonspiegels, afname van spiermassa en de invloed van andere symptomen van de overgang, zoals slaapproblemen en stress. 

 

Spierpijn die door het hele lichaam wordt gevoeld, wordt meestal veroorzaakt door een infectie, zoals griep. Andere oorzaken zijn ernstigere aandoeningen, zoals bepaalde ziekten of gezondheidsproblemen die de spieren aantasten. Spierpijn kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen.

 

Wist je dat spierpijn ook kan komen vanuit je darmen?!

 

Hoe kan dit zou je denken? Vaak ligt de oorzaak dan aan een lekkende darm of leakygut. Lekkende darm is een doorlaatbare of beschadigde darmwand.

Door verkeerde voeding kunnen kleine deeltjes dan vanuit de darm in de bloedbaan terecht komen. Daar zitten veel gevolgen aan met onder anderen ontstekingen aan de spieren en gewrichten.

 

Al met al kan de oorzaak dus van spierpijn van verschillende kanten komen.

 

Belangrijk is de oorzaak te achterhalen alvorens je een behandeling in zet. Het mag duidelijk zijn als de spierpijn van een overbelasting komt, rustig aan te doen en als het vanuit de voeding komt, de voeding aan te passen.

 

Heeft voeding een invloed op spierpijn?
 

Voeding heeft zeker een invloed op spierpijn. Bepaalde vitamines en mineralen dienen voldoende aanwezig te zijn in de voeding. Deze stoffen zijn nodig voor een goede ontwikkelen en om gezond te blijven. Als er sprake is van een gevarieerde voeding krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen.

 

De volgende vitamines spelen een rol bij de reductie van spierpijn:

 

  • Vitamine D (vette vis, bak- en braadproducten)
  • Vitamine B (fruit, vlees(waren), graanproducten)
  • Vitamine C (fruit)
  • Vitamine E (groente, fruit en noten) en dan met name eiwitten.
  • Mineralen die een rol kunnen spelen bij de reductie van spierpijn, zijn: magnesium (peulvruchten) en zink (peulvruchten, volkoren brood en rijst).

 

Bepaalde aminozuren (glutaminezuur, taurine en carnitine) spelen ook een rol bij de reductie van spierpijn. Aminozuren zijn bouwstenen voor eiwitten. Glutaminezuur en taurine zorgen voor herstel en carnitine speelt in een rol in de energievoorziening van spieren.

 

Het is ook belangrijk om veel te drinken. Vocht zorgt ervoor dat afvalstoffen snel worden afgevoerd. Koffie verlaagt bovendien het risico op het krijgen van spierpijn. Door de koffie wordt de pijnprikkel, die normaliter wordt waargenomen, geblokkeerd.

 

Aanvullende leefstijltips:

 

  • Voldoende slaap is belangrijk voor spierherstel en kan helpen bij het verminderen van spierpijn.
  • Beweging: regelmatige lichaamsbeweging kan spierpijn helpen verminderen en voorkomen. Zorg echter voor een geleidelijke opbouw van de activiteit om overbelasting te voorkomen.
  • Warmte- en koudetherapie: warmte kan helpen bij het ontspannen van de spieren en het verminderen van pijn, terwijl koude therapie kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en zwelling.

 

Wil je graag meer advies over spierpijn, kom dan gerust langs in de winkel. Wij adviseren je graag.

 

Deze blog is puur ter informatie en geen vervanging van een arts of specialist. 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00