Vitamine D, 8 belangrijke gezondheidsvoordelen!

Vitamine D, daar hoor je best wel vaak wat over. Maar wat zijn nou de gezondheidsvoordelen van vitamine D. Krijgen we het voldoende binnen via zon en voeding of is het verstandig om extra vitamine D te slikken? In deze blog lees je er meer over;

 

Het is algemeen bekend dat vitamine D een essentiële voedingsstof is, vooral bekend vanwege zijn rol in de botgezondheid en de immuunfunctie. Het wordt vaak de zon-vitamine genoemd omdat ons lichaam het kan aanmaken bij blootstelling aan ultraviolet licht.

Maar waarom wordt er zoveel nadruk op deze in vet oplosbare vitamine gelegd? Welnu, onderzoek heeft vitamine D in verband gebracht met een aantal gezondheidsvoordelen. Lees verder om te ontdekken wat er bekend is over wat deze essentiële voedingsstof wel en niet voor je kan doen.

 

Wat is Vitamine D?

Vitamine D is een in vetoplosbare vitamine. De twee belangrijkste vormen zijn D2 (plantaardige vorm) en D3 (dierlijke vorm) Vitamine D3 wordt in de huid aangemaakt door zonlicht, UVB licht. Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan vitamine D3. De beste bronnen zijn het vlees van vette vis en visleverolie.

 

Hoe verschilt vitamine D van andere voedingsstoffen?

Om vitamine D beter te begrijpen is het van belang om te weten hoe vitamine D werkt ten opzicht van het lichaam. Vitamine D gedraagt zich als een hormoonachtige stof. Dat wil zeggen dat vitamine D als boodschapper fungeert in plaats van als deelnemer aan de stofwisseling en mogelijk van invloed heeft op alles, van gewicht tot hoe organen functioneren.

Strikt genomen is vitamine D geen echte vitamine. Het kan immers tussen mei en oktober worden aangemaakt in de (onbedekte) huid onder invloed van UV-B (ultraviolet licht) uit zonlicht. Je dient dan wel iedere dag tussen 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags ten minste een kwartier tot een half uur buiten te zijn.

 

Wat onderzoek zegt over vitamine D en gezondheid;*

  • 1. Het kan botziekten zoals osteoporose helpen voorkomen. Het is duidelijk dat vitamine D helpt bij de opname van calcium.
  • 2. Het kan de symptomen van seizoensgebonden depressie verbeteren. Vitamine D beïnvloed de activiteit van de neurotransmitter serotonine. Dit stofje heeft een kalmerende werking en heeft effect op uw geluksgevoel en slaappatroon. 
  • 3. Het kan beschermen tegen luchtweginfecties. Vitamine D ondersteunt de normale werking van het immuunsysteem.
  • 4. Het kan helpen beschermen tegen hartziekten en beroertes. Een overzicht van 19 onderzoeken koppelde voldoende vitamine D aan een verminderd risico op hartziekten, beroertes en hartfalen
  • 5. Het kan het risico op diabetes type 2 verminderen. Observatiestudies in celmodellen suggereren dat vitamine D de insulinegevoeligheid kan helpen verhogen, de bètacelfunctie kan stimuleren en ontstekingen kan verminderen – allemaal potentiële voordelen voor het verminderen van het risico op diabetes type 2 en het helpen beheersen ervan.
  • 7. Het kan cognitieve achteruitgang en dementie helpen voorkomen. ​​Een studie gepubliceerd in april 2022 in  The American Journal of Clinical Nutrition bracht een tekort aan vitamine D in verband met een verhoogd risico op dementie.
  • 8. Het biedt verlichting voor symptomen van auto-immuunziekten. Onderzoekers zijn al lang gefascineerd door het potentiële effect dat vitamine D kan hebben op auto-immuunziekten vanwege de rol van de voedingsstof bij het reguleren van het immuunsysteem, aldus de Harvard TH Chan School of Public Health . 

 

Moet ik een vitamine D-supplement nemen?

Tijdens de herfst en winter moet je vitamine D uit je voeding halen, omdat de zon niet sterk genoeg is voor het lichaam om vitamine D aan te maken.

Maar omdat het voor mensen moeilijk is om voldoende vitamine D binnen te krijgen uit alleen voedsel, zou iedereen (ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven) moeten overwegen om in de herfst en winter dagelijks een supplement met 1.000 IE vitamine D3 te nemen. Dit is voor de meeste mensen voldoende. Mocht je gezondheidsproblemen ervaren, overleg dan met een deskundige voor een aangepaste dosering. 

Als uw arts u heeft aanbevolen een andere hoeveelheid vitamine D te nemen, dient u hun advies op te volgen. Overleg met je voorschrijver of er interactie is met medicijngebruik.

 

Veiligheid

Bij gebruik op langere termijn moet de dosis niet hoger zijn dan de aanvaardbare bovengrens van inname. Bij zuigelingen van 0-6 maanden mag die niet hoger zijn dan dagelijks 1500 IE; bij kinderen van 1-3 jaar een dagelijkse inname van niet hoger dan 2500 IE; kinderen van 4-8 jaar niet hoger dan 3000 IE; kinderen van 9 jaar en ouder niet hoger dan 4000 IE per dag, hogere doseringen kunnen wel maar uitsluitend op korte termijn wanneer er sprake is van vitamine D-deficiëntie. Bij zwangere vrouwen: de inname van vitamine D is veilig te gebruiken in doses lager dan de aanvaardbare bovengrens van 4000 IE per dag.*2

 

Deze blog is ter informatie en geen vervanging van een specialist.

*bron; https://www.everydayhealth.com/vitamin-d/vitamin-d-health-benefits-what-it-can-cant-your-body/

*2 bron; https://www.sohf.nl/nutrienten/vitamine-d

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00