Voedingsmiddelen bij een burn-out

Symptomen van stress kunnen zijn: vermoeidheid, prikkelbaarheid, spijsverteringsproblemen, moeilijk slapen of slapeloosheid, een gespannen gevoel en ook een opgebrand gevoel! Hoewel stress een natuurlijk onderdeel van het leven is, kan chronische (aanhoudende) stress zonder een stressmanagementplan een negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Wat we eten kan onze gezondheid helpen of belemmeren. Als we ons overweldigd en gestrest voelen, is het gemakkelijk om snel, kant-en-klaarmaaltijden te pakken. Maar juist gezonde voeding voed het lichaam en je energie. Lees in de blog welke voedingsmiddelen je het beste kan eten.

Burn-out wordt gedefinieerd als overmatige en langdurige stress die leidt tot een toestand van emotionele, mentale en fysieke uitputting.

 

Tekenen van burn-out zijn onder meer:
- Het gevoel hebben dat elke dag een slechte dag is

– Verminderde productiviteit en energie

- Constant uitgeput voelen

- Je de hele tijd niet gewaardeerd voelen

– Frequente hoofdpijn of spierspanning

- Veranderingen in slaap en eetlust

– Je een mislukkeling voelen en worstelen met twijfel aan jezelf

- Isoleren of uitstellen 

– Overslaan van werk of vastgelegde verplichtingen 

 

Stress versus burn-out
Het verschil tussen stress en burn-out is dat wanneer je gestrest bent, je het gevoel hebt dat alles beter zal worden als de dingen eenmaal onder controle zijn. Bij een burn-out is niets genoeg en heb je misschien het gevoel dat je nergens meer om geeft. Burn-out wordt meestal veroorzaakt door het gevoel overwerkt en ondergewaardeerd te zijn. Er zijn echter veel manieren om met burn-out om te gaan en jezelf te helpen je geliefd, gewaardeerd en verzorgd te voelen!

 

Tips voor een burn -out:
- Contact opnemen met degenen die het dichtst bij u staan

- Herkader de manier waarop u naar het werk kijkt

-Vind balans in je leven

-Vrij nemen

- Stel grenzen

-Neem pauzes van technologie en trek de stekker uit het stopcontact

-Oefening

-Het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet

 

Welke voedingsmiddelen zijn aan te raden bij een burn-out:

 

Eet meer omega-3's
Omega-3's zijn een type vetzuur dat voorkomt in specifieke voedingsmiddelen zoals chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, walnoten, bruine bonen, zeewier en vis zoals zalm, makreel en kabeljauw. Deze omega-3's geven de hersenen het soort vetten dat ze nodig hebben om goed te functioneren. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de chemicaliën in de hersenen die helpen bij stemming, leren en geheugen. 

 

Vermijd stemmingsbeïnvloedende voedingsmiddelen
Stemmingsbeïnvloedende voedingsmiddelen zijn er in veel verschillende vormen, variërend van cafeïne, alcohol en bewerkte voedingsmiddelen met kunstmatige toevoegingen. Deze voedingsmiddelen misleiden en verwarren je lichaam en kunnen chaos veroorzaken in je hormonen, die je stressniveaus en productiviteit beïnvloeden. Als je je bijvoorbeeld gespannen voelt, wil je misschien minder cafeïne gebruiken (koffie, frisdrank, bepaalde soorten thee) die je zenuwstelsel kunnen stimuleren, waardoor je je nog meer gespannen voelt! Eet in plaats daarvan voedsel dat je lichaam voedt en langdurige energie geeft, zoals hydrateren met water, noten, zaden, stimulerend fruit, groenten en volle granen.

 

Geef je vezels een boost
Wist je dat je darmgezondheid direct van invloed is op je hersengezondheid? Dit proces staat bekend als de darm-brein-verbinding of de darm-hersen-as. Een ongezond stressniveau kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Vezels spelen een belangrijke rol bij het reguleren van je spijsvertering. De gemiddelde Amerikaan consumeert slechts ongeveer de helft van de dagelijkse aanbeveling voor vezels. Vrouwen zouden moeten streven naar 25 gram vezels per dag en mannen zouden 38 gram per dag moeten consumeren. Vezel komt in twee vormen, oplosbaar en onoplosbaar. Oplosbare vezels vormen een gelachtige substantie in uw spijsverteringskanaal om de massa in uw ontlasting te vergroten, terwijl onoplosbare vezels de beweging van materialen uit het systeem bevorderen. Het creëren van gezonde spijsverteringsgewoonten kan de algehele gezondheid van de hersenen helpen verbeteren terwijl uw lichaam geneest van stress en burn-out. 

 

Eet vooral veel donkere bladgroenten
Donkere bladgroenten zijn een krachtpatser voor voedingsstoffen! Groene groenten zitten boordevol vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. De verschillende B-vitamines in groenten kunnen je humeur verbeteren, vermoeidheid tegengaan en je slaap verbeteren. Salades, groene sappen en groene smoothies zijn een geweldige manier om groene kwaliteit te consumeren. Je kunt ook groene groenten, roerbakgerechten, soepen en taco's toevoegen! 

 

Kies Volkorengranen
Volle granen voorzien de hersenen van hun favoriete energiebron, glucose! Het is belangrijk om je lichaam te voeden met complexe koolhydraten die in volle granen voorkomen, omdat de vezels in deze voedingsmiddelen de snelheid vertragen waarmee glucose je cellen binnenkomt. Dit helpt bloedsuikerpieken en bloedsuikercrashes te vertragen en in evenwicht te brengen. Kies voedingsmiddelen zoals bruine rijst, wilde rijst, bonen, haver en volkoren pasta's. Vermijd witbrood en pasta, die kunnen leiden tot die stemmingswisselingen die energiestoringen veroorzaken. 

 

Geniet van eiwitten
Eiwit is essentieel voor veel verschillende functies in ons lichaam, van het opbouwen en repareren van spierweefsel tot het beïnvloeden van hormonen! Tryptofaan is specifiek een aminozuur dat wordt aangetroffen in eiwitten en dat leidt tot de productie van serotonine. Serotonine is een van onze belangrijkste stemmingsproducerende hormonen. Het consumeren van gezonde, magere eiwitten kan helpen de balans van serotonine in ons lichaam te behouden, wat belangrijk is voor onze stemming en de gezondheid van de hersenen! Enkele geweldige plantaardige eiwitten om te consumeren zijn bonen, amandelen en quinoa! Als je dierlijke eiwitten consumeert, ga dan voor eieren, kip en vis. 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00