Wat is endometriose? Symptomen en ondersteuning.

Een veel voorkomende aandoening, endometriose, is een pijnlijke aandoening die uw dagelijks leven kan beïnvloeden. Wat dit inhoudt en hoe u dit het beste kan aanpakken, lees u in deze blog.

 

Wat is endometriose?

Eén op de drie vrouwen heeft last van heftige menstruatieklachten. Endometriose komt voor bij zo’n 5 tot 10% van de vrouwen in vruchtbare leeftijd. Endometriose is nog redelijk onbekend. Hierdoor worden symptomen vaak pas jaren na de eerste klachten (h)erkend. Endometriose is een aandoening waarbij weefsel, dat lijkt op het slijmvlies van de baarmoeder (het endometrium), zich buiten de baarmoeder bevindt.Het weefsel kan zich op andere organen hechten zoals de baarmoeder, eierstokken en eileiders, maar ook elders in het lichaam zoals de blaas, darmen tot aan zelfs de longen.  De goedaardige aandoening kan leiden tot een chronische ontstekingsreactie met pijn en verklevingen als gevolg. 

 

Wat zijn de symptomen:

Er zijn veel symptomen die verband houden met endometriose. Het belangrijkste symptoom is pijn. Deze pijn wordt meestal gevoeld in uw buik, bekkengebied en onderrug.

De belangrijkste symptomen van endometriose zijn:

 • Bekkenpijn , die vaak optreedt tijdens uw menstruatie.
 • Pijnlijke menstruatiekrampen , die na verloop van tijd erger kunnen worden.
 • Pijn tijdens of na seks
 • Pijn in de darm of onderbuik.
 • Pijn bij stoelgang of plassen, meestal tijdens uw menstruatie.
 • Spijsverterings- of gastro-intestinale symptomen.
 • Vermoeidheid of gebrek aan energie.
 • Onvruchtbaarheid.

 

Welke ondersteuning is van toepassing:

De symptomen van endometriose zijn vaak beheersbaar met ondersteuning van voeding en suppletie: 

 • Een gezond voedingspatroon als basis
  Ontstekingsremmende voeding is van essentieel belang. Een voedingspatroon met veel groente waaronder broccoli, ui, kool, knoflook en kiemen is aan te bevelen. Verder hebben ook fruit, vis, olijfolie, noten, zaden, volkoren granen en peulvruchten een positieve werking op de hormonale gezondheid.
 • Suppletie als aanvulling  Naast een goede basisvoeding is ook suppletie aan te raden om de hormonale balans te verbeteren, de lever te ondersteunen en ontstekingen te remmen. (De lever beïnvloedt hoe de menstruatie verloopt)
 •  Schüssler-zouten  Schüssler-zouten werken op cellulair niveau en kunnen verlichting geven bij diverse symptomen.

 

Ons advies

Een behandeling van endometriose is niet eenvoudig. Met voeding, suppletie en leefstijl kan je veel verbeteren. Heeft u klachten? Kom gerust langs in de winkel wij denken graag met u mee welke suppletie verlichting kan geven bij uw symptomen of maak een afspraak met onze iriscopist voor een advies op maat.

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00