Wat je moet weten over eczeem!

Eczeem is een ontzettende vervelende aandoening waar je soms moeilijk vanaf kan komen. Je gebruikt dan de ene zalf en dan weer een andere. Soms helpt het even, maar vaak komen de klachten weer terug. Om eczeem te behandelen is het belangrijk om te weten wat eczeem is, wat de oorzaak is en vanuit daar hoe je het beste kan behandelen. In deze blog lees je meer;

 

 

Wat is eczeem:

Eczeem wordt ook wel atopische dermatitis genoemd. Deze vorm is de meest voorkomende eczeem. Atopisch eczeem is een veel voorkomende, niet besmettelijke, chronische ontstekingsziekte van de huid. Het woord “atopie” betekent “neiging tot allergisch reageren”. Eczeem is een medische term en verwijst naar de aanwezigheid op de aangedane huid.

 

Wat zijn de symptomen:

De ernst van atopisch eczeem kan van persoon tot persoon sterk variëren. Mensen met milde eczeem klachten hebben mogelijk slechts kleine droge huidgedeelten die af en toe jeukt. In ernstigere gevallen kan atopisch eczeem een ​​wijdverspreide, ontstoken huid over het hele lichaam zijn en constante jeuk veroorzaken.

Symptomen van eczeem zijn onder meer:

Droge huid .
Jeukende huid .
Huiduitslag .
Bultjes op je huid.
Dikke, leerachtige plekken op de huid.
Schilferige of korstige huid.
Zwelling.

 

Wat is de meest voorkomende oorzaak?

Verstoring van het darmmicrobioom en de darmbarrière in de eerste 1000 dagen is de belangrijkste risicofactor van eczeem. In je darmen leven goede en slechte bacteriën. Door stress, ongezonde voedingskeuzes, medicijn gebruik, hormonale disbalans, alcohol gebruik of roken kan er een disbalans ontstaan in de darmen tussen de bacteriën. Dit noemen we een dysbiose. 

Door de dysbiose kan het darmslijmvlies doorlaatbaar worden, het zogenaamde leaky gut. Net als de huid (bestaat ook uit slijmvliezen) ervoor zorgt dat er van buitenaf niks "verkeerds" naar binnen komt, moet de darmslijmvlies ervoor zorgen dat er niks naar buiten gaat. Bij een leaky gut mislukt dit door de doorlaatbaarheid van het slijmvlies en komen "vreemde"stoffen in de bloedbaan terecht. Dit kan leiden tot chronische ontstekingen, die nauw verband houden met veel gezondheidsproblemen, waaronder eczeem, astma, psoriasis en zelfs autisme.

 

Eczeem en voedselintoleranties is er een verband?

Jazeker! Bepaalde voedingsmiddelen zijn verantwoordelijk voor leaky gut en dus ook eczeem. Vooral gluten en lactose staan hier om bekend. Deze stoffen zijn moeilijk te verteren door het lichaam en kunnen het darmslijmvlies aantasten. Andere voedingsmiddelen waar het lichaam op kan reageren zijn; suikers, soja, pinda's, mais.

Als je gevoelig bent voor eczeem is het zeker aan te raden om een dagboekje bij te houden met wat je eet. Voedingsmiddelen, die een trigger kunnen zijn, (tijdelijk) elimineren kan ervoor zorgen dat klachten afnemen.  Elimineer in ieder geval voor een maand de voedingsmiddelen die een trigger zijn. Daarna kan je langzaam weer wat van deze producten gaan eten. Mocht de eczeem klachten dan weer terug keren, weet je waar je op reageert.

 

Wist je dat stress ook een belangrijke rol speelt op eczeem!

Mensen die last hebben van eczeem, kunnen in tijden van stress veel meer klachten krijgen. Het is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met het stresshormoon cortisol.

Wanneer we een stressvolle situatie ervaren, gaat het lichaam in de vecht-of-vluchtmodus en reageert door de productie van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol te verhogen. Maar wanneer het lichaam te veel cortisol aanmaakt, kan het het immuunsysteem onderdrukken en een ontstekingsreactie in de huid veroorzaken. Mensen met huidziekten zoals eczeem zijn bijzonder gevoelig voor deze ontstekingsreactie.

Uit een recent onderzoek van de National Eczema Association bleek dat bij meer dan 30% van de mensen met atopische dermatitis de diagnose depressie en/of angst werd gesteld!

 

Wat te doen bij eczeem klachten?

Voeding is de basis. Zoals hierboven beschreven is, elimineer voedingsstoffen wat een trigger kan zijn!

  • Eet voldoende vezelrijk voeding om je darmflora te ondersteunen.
  • Eet héél veel groenten. Eet minimaal 400 gram (biologische) groenten per dag. Een makkelijke manier om aan deze hoeveelheid groenten te komen, is bijvoorbeeld voor de lunch een groentesoep of salade te nemen.
  • Voor een gezonde huid is voldoende vitamine B nodig. Dit zit vooral in granen, peulvruchten, noten en tempé.
  • Zink is een mineraal die het immuunsysteem ondersteunt. Zink zit voornamelijk in schelp-schaaldieren, maar ook peulvruchten, noten en zaden.
  • Drink voldoende water. 
  • Een droge, jeukerige huid kan een belangrijk symptoom zijn van een vitamine D-tekort. Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van de huid. Daarom wilden onderzoekers kijken of het innemen van oraal vitamine D (5000 IU per dag) een positief effect heeft op de behandeling van patiënten met atopisch eczeem.*1
  • Neem voldoende gezonde vetten, waaronder Borageolie. Borageolie is een plantaardige olie die een uitzonderlijk hoog gehalte aan gammalinoolzuur bevat, een vetzuur dat een ontstekingsremmende werking heeft.
  • Uit onderzoek bleek dat kinderen met allergische aandoeningen zoals atopische dermatitis een heel andere darmflora hebben dan gezonde kinderen. Deze bevinding ondersteunt het idee dat het nemen van een supplement om de darmbacteriën te verbeteren nuttig kan zijn.*2

 

Heb jij eczeem? Kom dan gerust langs in de winkel. Ons deskundige personeel kan jou adviseren wat het beste behandelplan is. 

Eventueel kun je een afspraak maken met onze iriscopist. Die bekijkt vanuit het irisbeeld wat de oorzaak is van eczeem. Iriscopie is een methode wat wordt ingezet om de aanleg voor het verkrijgen van bepaalde ziekten vast te stellen.

 

 

*1bron; https://www.huidarts.com/nieuws/hoge-dosis-vitamine-d-helpt-tegen-atopisch-eczeem

*2bron;https://www.medicalnewstoday.com/articles/318946#:~:text=This%20study%20notes%20that%20there,an%20effective%20treatment%20for%20eczema.

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00